Forskning

Blyga får värre bakfylleångest

Blyga personer löper större risk att drabbas av kraftig bakfylleångest än extroverta. Det framkommer i en ny forskningsstudie.

I en ny brittisk studie har man testat drygt 100 unga personers nivåer av ångest; före, under och efter att de har druckit alkohol.

Studien visade att alkohol minskade de blyga personernas ångest under tiden de drack. Men nästa dag fick de blyga personerna en signifikant ökning av ångesten och upplevde ännu mer så kallad ”hangxiety” – alltså kraftig ångest under bakfylla – jämfört med mer extroverta personer.

– Vi vet att många människor dricker för att lindra ångest i sociala situationer, den här undersökningen visar att det kan få konsekvenser nästa dag. Blyga personer är mer benägna att uppleva denna, ibland försvagande, aspekt av baksmälla, säger professor Celia Morgan, vid University of Exeter, i ett pressmeddelande.

Forskarna, från University of Exeter och UCL, fann också att det finns en stark koppling mellan blyga personers bakfylleångest och en risk för att utveckla ett alkoholproblem. Det tror forskarna kan bero på att personen dricker på ett ohälsosamt sätt just för att lindra sin oerhörda blyghet. De hoppas nu att studien kan hjälpa till att peka på vilka som ligger i riskzonen för att utveckla ett beroende.

En teori till varför blyga personer drabbas hårdare av bakfylleångest och av alkoholproblem, är att alkoholen påverkar deras signalsubstanser i centrala nervsystemet ännu mer. Det kan också vara en psykologisk effekt: ängsliga personer är mer benägna att drabbas eftersom att de tänker mycket på vad som hände kvällen innan, säger Celia Morgan till brittiska tidningen the Guardian.

Det verkar inte finnas mycket man kan göra för att motverka kraftig bakfylleångest, annat än att dricka mindre alkohol. Men Celia Morgan säger också att det kan vara bra att acceptera att man är blyg eller introvert.

– Det kan hjälpa människor att hålla sig borta från överdrivet alkoholdrickande. Blyghet är ett positivt drag. Det är okej att vara tyst, säger Celia Morgan.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer