Alkoholskador

Även måttligt drickande skadar hjärnan

Redan måttligt drickande kan kopplas till sjukliga förändringar i hjärnan.

Allt eftersom kommer fler och fler rapporter som visar att alkohol inte alls är nyttigt, utan tvärtom skadligt redan i mindre mängder. Den senaste studien slår hål på föreställningen att måttliga mängder alkohol skulle kunna förebygga demens.

I en ambitiös studie, som löper över trettio år, visar Anya Topiwala med kollegor att ju mer alkohol man dricker desto större är risken att hippocampus, en del av hjärnan som spelar en stor roll för minne och inlärning, skadas. Inget spår av det J-formade samband, som uppkommer när det medför större risk att inte dricka alls jämfört med att dricka lite, syntes i resultatet. Det skriver British Medical Journal.

De som drack mer än 30 glas i veckan löpte den största risken, närmare sex gånger större än dem som inte drack. Även de som drack mängder som anses vara måttliga, det vill säga mellan 14 och 21 glas per vecka, löpte tre gånger så stor risk som nykterister. Ingen skyddande effekt av alkohol syntes i studien. De som drack mellan ett och sju glas per vecka löpte inte mindre risk för skador än de som inte drack alls.

I studien deltog 550 män och kvinnor som följdes från 1985–2015. När studien startade var medelåldern på deltagarna 43 år och ingen var alkoholberoende, enligt screening-testet CAGE.

Forskarna anser att deras studie ger stöd åt den sänkning av riktlinjerna som nyligen genomfördes i Storbritannien.

Mer från Accent