Alkohol

Även lite alkohol skadar fostret

Ett eller två glas vin i veckan under graviditeten kan påverka barnets IQ. Det visar en ny brittisk studie.

– Det här är en komplex studie men resultatet är tydligt, säger Ron Gray, en av forskarna från Oxford som ligger bakom studien. Även små mängder alkohol under graviditeten kan få en effekt på barnets framtida intelligens. Det finns goda anledningar för kvinnor att undvika alkohol helt när de är gravida.

Tidigare i år släpptes en studie från Uppsala universitet som visar att tolv procent av de svarande kvinnorna fortsatte att dricka alkohol regelbundet under graviditeten – och att fem procent fortsatte att berusningsdricka.

Den brittiska studien är den första i sitt slag. För att eliminera påverkan av andra livsstilsfaktorer som också skulle kunna påverka barnets intelligens har man använt sig av genteknik.

Bland de barn vars mammor inte drack något alls under graviditeten såg man ingen effekt alls på barnens IQ.

– Det är omöjligt att tala om en ”säker” mängd som mamman kan dricka under graviditeten, säger Simon Newell från Royal College of Paediatrics and Child Health. Rådet till blivande mödrar är att inte dricka något alls.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer