Alkohol

Alkoholkonsumtionen ökar igen

Efter att ha sjunkit under ett antal år ökade alkoholkonsumtionen i Sverige förra året. Den största ökningen står privatinförsel och smuggling för.

Efter EU-inträdet steg alkoholkonsumtionen i Sverige kraftigt och nådde 2004 toppnivån 10,6 liter ren alkohol per person och år. Därefter har konsumtionen sjunkit något och låg 2012 på 9,1 liter.

Nu ser trenden ut att vara bruten. När CAN, Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning, idag presenterade resultatet av de så kallade Monitormätningarna från 2013 står det klart att alkoholkonsumtionen steg förra året till 9,9 liter ren alkohol per person.

Forskarna bakom mätningarna menar dock att det är för tidigt att säga om ökningen är början på en ny trend eller om det bara är en tillfällig uppgång.

Den största förändringen sedan 2012 har skett i den oregistrerade delen av konsumtionen – där ser forskarna en ökning med totalt 35 procent på ett år. Resandeinförseln ökade med 28 procent och smugglingen med 29 procent. Också internethandeln har ökat något: Under 2012 stod den för 0,5 procent av svenskarnas alkoholkonsumtion. Året efter är det 2 procent av det som dricks som kommer från vinklubbar och annan näthandel från utlandet.

Det är fortfarande Systembolaget som står för den absolut största delen av den konsumerade alkoholen i Sverige med 59 procent. Därefter kommer resandeinförsel (16 procent), restauranger (10 procent)  och smugglad alkohol och folköl från livsmedelsbutiker (6 procent vardera).

Under förra året fick CAN i uppdrag av Socialdepartementet att ansvara för Monitormätningarna. Mätningarna startade år 2000 och syftet med dem är att skatta den totala alkoholkonsumtionen i Sverige.

Screenshot 2014-06-12 18.08.05

 

Mer från Accent