Alkohol

Alkohol under graviditet kan påverka flera generationer

När en blivande råttmamma dricker alkohol under graviditeten riskerar hon att öka risken för nästa tre generationer att utveckla beroende av alkohol – även om det bara är små mängder alkohol.

I en ny studie från Binghamton University har forskare studerat hur alkohol under graviditeten påverkar senare generationer, som inte utsatts för alkohol i livmodern. Forskarna gav gravida råttor alkohol en period i mitten av graviditeten. Det skriver Science Daily.

Det visade sig att de råttungar som utsatts för alkohol under graviditeten, även om det bara var små mängder, löpte större risk att bli alkoholberoende som tonåringar.

– Våra resultat visar att om en råttmamma dricker en mängd som för människor motsvarar ett glas vin vid fyra tillfällen under graviditeten kommer hennes barn, barnbarn och barnbarns barn att föredra alkohol i högre grad än andra råttor och dessutom tåla alkohol bättre. De löper därför större risk att bli alkoholberoende, säger Nicole Cameron, lektor i psykologi vid Binghamton University.

Studien är publicerad i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer