Tonårsparlören

Tonårsparlören – nu som film

Boken Tonårsparlören har skickats ut till svenska tonårsföräldrar i närmare tjugo år. I dag släpps en film tänkt att underlätta samtalen ytterligare.

De flesta föräldrar tycker att det finns ämnen som det är svårt att tala med sina tonåringar om. Dit hör alkohol.

För att hjälpa föräldrarna på traven har boken Tonårsparlören skickats ut till svenska tonårsföräldrar sedan 2002. I år kompletteras boken av en film som premiärvisas i dag.

– Tanken är att filmen ska kunna användas som en diskussionsstartare på föräldramöten. Vi vet att man gärna vill sprida Tonårsparlören i skolan och vi tror att film kan vara ett bra sätt, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Filmen finns i en längre version som är 11 minuter och tar upp fem olika situationer som kan uppstå mellan föräldrar och tonårsbarn. De olika scenerna kommer också att finnas som separata klipp.

– De kortare versionerna kommer vi också att sprida i sociala kanaler direkt till tonårsföräldrar. Det ska bli kul att se vad de får för mottagande, säger Karin Hagman.

Kommer ni att fortsätta skicka ut boken?

– Ja, filmen är ett komplement. Boken är väldigt populär. Över 90 procent av dem som fått boken uppger att de pratat med någon om innehållet, oftast sin tonåring. Hela 82 procent uppger att de sparat boken. Då känns det bra att fortsätta skicka ut den, säger hon.

Varför är det så svårt att prata med tonåringar om alkohol?

– Tonåren är en tid då man ska bryta sig loss och skapa sig en egen värld. Det kan vara svårt för föräldrar att acceptera. Sedan väljer man ofta fel tillfälle. Man tar upp det när det redan är för sent.

Karin Hagman tror att föräldrar underskattar sin betydelse.

– Föräldrar förstår inte alltid riktigt hur viktiga de är, men de är en viktig ”friskfaktor”. Man visar att man bryr sig genom att ställa frågor och sätta gränser, säger Karin Hagman.

Mer från Accent