Langning

Tonårsföräldrar säger nej till langning

En övervägande majoritet av föräldrar till niondeklassare tycker att det är fel att ge alkohol till tonåringar. Mycket få tonåringar ber sina föräldrar om alkohol.

På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har TNS-Sifo telefonintervjuat ett antal föräldrar till niondeklassare. Mer än 99 procent svarade att de inte tyckte det var okej att ge alkohol till sin tonåring.

– Det är glädjande att föräldrars attityd till langning blir allt mer restriktiv. I takt med denna utveckling ser vi att alkoholkonsumtionen bland unga minskar. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem, säger Anna Jansson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Tonåringarna verkar inte heller förvänta sig att föräldrarna ska ge dem någon alkohol.

Endast 2,2 procent av föräldrarna uppgav att det förekommit att deras tonåringar bett att få alkohol att dricka på egen hand.

I skolavslutningstider är risken stor att ungdomar dricker alkohol. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är det vanligaste sättet att skaffa alkohol genom pojkvänner, flickvänner, kompisar eller äldre syskon.

Mer från Accent