vit jul

I täten för årets Vit jul-insamling

Idag är det den officiella starten för IOGT-NTO-rörelsens Vit jul-kampanj. Men Tess Liind i Hofors kunde inte hålla sig. Hon tjuvstartade sin insamling häromdagen.

– Mitt mål är att få ihop tiotusen kronor, och jag hoppas förstås att det blir ännu mer. Om vi är många som hjälps åt så går det. Alla har inte möjlighet att ge så mycket, men varje tjuga gör skillnad, säger hon.

Accent når henne på telefon i hemmet i Hofors. I bakgrunden pratar och skrattar sonen Ludde.

– Visst kommer Ludde att få julklappar, men det är inte det viktigaste. Det jag främst vill ge honom är en jul med gemenskap, glädje, lugn och kärlek. Jag vet hur det känns att vara barn på jul när de vuxna är fulla, säger Tess Liind.

Tess Liind med sonen Ludde. Foto: Privat

På sin blogg delar hon med sig av sina minnen från barndomens jular:

”Det är julaftons morgon. Klumpen jag har i min mage kom inte igår kväll när jag gick och la mig. Den har varit där länge. I veckor. Jag hör hur julmusiken spelas nere i köket. Jag går ner. Det doftar tomtegröt och tallrikarna står framdukade. Där ser jag den. Flaskan. Glaset. Glaset som nästan är tomt för att snart fyllas på med mer. Flaskan töms och en ny öppnas. Jag känner hur jag bara vill bort. Jag vill inte vara här. I ren frustration häller jag ut spriten som finns kvar i flaskan, i hopp om att det var den sista flaskan som fanns hemma. Men det var det inte. Ännu en flaska öppnas och jag får skäll för att jag hällde ut det som fanns kvar i flaskan, och blir kallad det ena och det andra.”

Via bloggen når besökaren också hennes insamling, och där kan man följa hur insamlingen går. Tess Liind kom i kontakt med Vit jul via sociala medier för några år sedan. Hon brukar signa sig för Vit jul och även skänka pengar. I år kände hon att det var dags att satsa på en egen insamling till förmån för Vit jul.

– Pengarna kommer att gå till jullovsaktiviteter tillsammans med andra barn och trygga vuxna, till aktiviteter utan alkohol. Jag vill något för barnen, så att de får fina minnen från julen, säger hon.

Laura Luna. Foto: Jens Wingren.

Tidigare år har Vit jul frontats av kändisar som ambassadörer. I år är alla välkomna att bli ambassadörer för Vit jul, berättar Laura Luna, pressansvarig:

– Kända namn har tjänat Vit jul väl, men i fjol fick vi så många förfrågningar från såväl mikroinfluencers som privatpersoner som ville bli ambassadörer att vi helt enkelt inte hade kapacitet att plocka upp alla eldsjälar ute i stugorna.

Något som man bestämde sig för att följa upp när årets kampanj planerades.

– I år har vi släppt ambassadörskapet ”fritt”! Alla som vill vara, och känner sig som en ambassadör, kommer kunna kliva in i den rollen och ta sig an en eller fler av totalt tre utmaningar, säger Laura Luna.

För att vara ambassadör ska man ta sig an minst en av följande tre utmaningar: Skriva under Vit juls ställningstagande, värva en företagsgivare och/eller starta en egen insamling till förmån för Vit julaktiviteter för barn. I skrivande stund har fyra privatpersoner ”tjuvstartat”, varav en är Tess Liind.

– Förra året hade vi ett tjugotal insamlare. I år hoppas vi på att kunna dubbla det och inspirera fler att starta en insamling. Hundra insamlingar är drömmen, säger Laura Luna.

Bild av vitjultårta
Peppis.

Förhoppningen är också att IOGT-NTO:s 23 distrikt från norr till söder ska starta egna insamlingar. Till det distrikt som lyckas samla in 50 000 kronor har Laura Luna sytt en ”Peppis” (Vi juls maskot) i människostorlek att använda i framtida kampanjer.

– Den går inte att köpa eller beställa på något annat sätt, eftersom det är jag som tagit fram mönstret och sytt den, men jag lovat att för det distrikt som lyckas passera 50 000-kronorsgränsen kommer jag att sätta mig vid symaskinen och sy igen, säger hon.

Mer från Accent