Drunkning

Rekordmånga drunkningar

Sommaren har hittills varit mycket dyster ur drunkningssynpunkt med rekordmånga drunkningar. Totalt har nästan en miljon svenskar erfarenheter av drunkningstillbud – vanligast är det bland män.

Svenska Livräddningssällskapet redovisar dyster statistik. Hela 21 personer drunknade under juni månad i år – den högsta siffran sen 1999. Och den förskräckliga utvecklingen verkar hålla i sig då det varit flera drunkningar och många tillbud hittills i juli månad.

Att råka ut för ett drunkningstillbud är inte ovanligt. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har låtit Novus göra. Totalt svarade 15 procent av de 1.017 tillfrågade mellan 18-79 år att antingen de själva eller någon i omgivningen hade varit med om ett drunkningstillbud. Det skulle motsvara ungefär en miljon svenskar. Bland män var siffran 18 procent, alltså var femte man.

Kallt vatten och alkohol ökar risken för en olycka under sim- eller båtturen. Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg-Hansa, intervjuas av Dagens Nyheter. Han uppmanar alla att skaffa sig vattenvana och ha ett högt säkerhetstänk när man badar i sommar.

– Vi hoppas att den här statistiken kan få folk att tänka till, säger han till Dagens Nyheter.

Mer från Accent