Nykter mötesplats

De hoppas på nyktert vuxenfritids

När Kanishka Shirshah för fyra år sedan kom från Afghanistan till lilla Ljusdal slogs han av att det inte fanns några bra mötesplatser för alla. Nu har han skickat ett medborgarförslag om ett nyktert vuxenfritids till kommunen, och hoppas på bifall från politikerna.

Uppvuxen i bland annat Kabul i Afghanistan är Kanishka Shirshah van vid att kunna gå ut och träffa folk på lokal – utan att alkohol är inblandat.

– Där fanns det ställen på varje gata som kunde erbjuda biljardspel, mat eller fika för den som ville komma och umgås med andra en stund. När jag kom till Ljusdal blev jag chockad över hur få människor som rörde sig ute. Det var faktiskt ganska tråkigt. Det enda ställe som finns är Stadshotellet. Men dit vill många utlänningar inte gå, eftersom det ofta dricks mycket alkohol där, säger Kanishka Shirshah, som började klura på vad han skulle kunna göra för att skapa vad han kallar för ett ”vuxenfritids” i Ljusdal.

Han insåg ganska snabbt att han själv inte skulle ha råd att finansiera projektet. Men eftersom han redan är väletablerad i det svenska samhället, med en anställning på kommunen, tänkte han att han skulle kunna lägga ett medborgarförslag till kommunen om ett vuxenfritids.

– Jag vill skapa ett ställe dit alla är välkomna, svenskar och invandrare, och där det finns spel, internationell mat, kaffe, en barnhörna, och annat som gör att folk vill komma dit. Det skulle gärna få vara öppet hela dagarna och även kvällar och helger. På sikt kanske man skulle kunna bygga en bowlingbana också.

Kanishka Shirshah har nu fått besked om att hans förslag har gått vidare till politikerna och håller tummarna för att han får finansiering. Om inte, står hoppet till att någon förening kan tänka sig att stötta hans idé.

Om och när vuxenfritiset startar kommer även hans fru Manija Akbal att vara med i planeringen och genomförandet.

Mer från Accent