Skolavslutning

Nykter skolavslutning lyfts i Gävleborg

En ny undersökning från IQ visar att 4 av 10 föräldrar oroar sig för att deras tonåringar ska dricka alkohol på skolavslutningen. Men i bland annat Gävleborg pågår förebyggande arbete för att minska alkoholintaget när skolklockorna ringer ut.

Åtta av tio föräldrar tror att deras tonåringar under 18 år faktiskt dricker alkohol på skolavslutningen. Men de regionala skillnaderna är stora, enligt IQ, som frågat nästan 3 000 föräldrar till barn mellan 13 och 17 år. I Värmland tror 90 procent av föräldrarna att deras barn kommer att dricka – medan bara 47 procent tror detsamma i Blekinge.

I Söderhamn kan tonårsföräldrarna – nästan – pusta ut. Sedan ett decennium kör kommunen i samarbete med Verkstäderna och projektet Be Smart School’s Out, ett helnyktert arrangemang med roliga aktiviteter och uppträdanden av coola artister under skolavslutningsperioden, oftast tre dagar.

I år hålls School’s Out i Gurkparken och de centrala delarna av Söderhamn den 14 juni, den dag då skolbarnen går terminens sista dag. En rad artister, bland andra Wiktoria, Peg Parnevik och Freddy Kalas kommer att uppträda under eftermiddagen och kvällen. Förra året besökte 6 000 personer arrangemangen – hur många det blir i år återstår att se.

För tredje året i rad utmanar även restauranger och matbutiker som ligger centralt varandra i att inte servera tonåringar alkohol den 14 juni i den Stora Utmaningen.

– Det började med restaurang Eat & Meet som utmanade andra restauranger att haka på och sedan tog det fart. I år är sju restauranger och matbutiker med i utmaningen, bland andra ICA och Eat & Meet. Alla är peppade och positiva, säger Mats Pettersson, fältassistent på Söderhamns kommun.

Han menar att det finns de som tycker att Söderhamns initiativ är naivt.

– Men vi gör detta för att vi tar ställning för en bra och viktig sak. School’s Out har blivit väldigt populärt och lockar nästan alla skolungdomar i stan, vilket gör att färre faktiskt dricker.

Inte långt ifrån Söderhamn, i Furuviksparken utanför Gävle, håller årets upplaga av skolavslutningen Stolt och Nykter rum den 14 juni. Evenemanget har funnits i drygt 15 år och vänder sig till elever från årskurs sju till och med gymnasiet. Det är både nyktert och rökfritt.

De senaste åren har omkring 2 500 ungdomar deltagit. Många av dem är från Gävle, andra bussas till parken från närliggande kommuner. I år uppträder rapparen Cleo, musikproducenten och dj:n Bacall samt hiphopbandet Tjuvjakt.

Mer från Accent