Alkoholfritt

IOGT-NTO tömde krogen på sprit – för en kväll

Att kunna erbjuda ungdomar ett alkoholfritt disco under skolloven var något som Bengt Forsell, polis och styrelseledamot i IOGT-NTO Kramfors, länge hade funderat på.

– För unga i åldersgruppen 13 till 17 år finns det inte många ställen att gå till. Därför är det viktigt att skapa attraktiva, alkoholfria mötesplatser för dem. En drogfri, cool, fest på en krog kan vara en sådan plats, säger Bengt.

Sagt och gjort. Han tog kontakt med krögaren Kent Alacam på Restaurang Gladan i Kramfors, som genast nappade på idén om ett alkoholfritt disco under Halloween – förutsatt att han slapp gå back på eventet.

I onsdags var det dags. 220 tonåringar i varierande åldrar från Kramfors och närliggande städer som Sollefteå och Härnösand, bussades till festen, som började klockan 21. Inträde; 100 kronor. All alkohol, alla skyltar och märken kopplade till alkohol var borttagna. I baren serverades alkoholfria fruktdrinkar, läsk och chips. En dj var inhyrd och på plats fanns också sångaren och underhållaren Dogge Doggelito som extra dragplåster. Stämningen var topp.

– Jag har fått massor av positiv respons, det blev en jättelyckad fest. Många har hört av sig och undrar när nästa tillfälle är, säger Bengt och berättar att man hade blåskontroll vid dörren för att försäkra sig om att inga alkoholpåverkade ungdomar kom in.

Halloweenfesten blev ett mycket lyckat samarbete mellan polisen, kommunen och IOGT-NTO, som sponsrade två gratisbussar från Sollefteå och Härnösand. Tanken är att arrangera ytterligare tre liknande event kopplade till loven – för att erbjuda ungdomar i trakten möjligheten att festa nyktert och säkert.

– Vi kommer att jobba vidare kring detta projekt och förhoppningsvis kan vi inspirera andra att göra något liknande. Detta är inte bara kul för ungdomarna utan också tryggt för föräldrarna, som här vet att deras barn inte dricker och att de kommer hem ordentligt på natten, säger Bengt och berättar att diskot marknadsfördes via Facebook, annonser i lokalpress och på flashiga affischer på skolor och ungdomsgårdar..

Att festen hölls på krogen var ingen slump, utan en medveten tanke.

– Det är ett sätt att avdramatisera kroglivet. Ungdomarna inser att här kan man faktiskt ha roligt utan alkohol!

Krögaren Kent Alacam håller med. Han gillar initiativet och hade inga problem med att ta bort allt som associerar till alkohol under onsdagskvällens fest.

– Det tog tid, det är mycket att plocka bort. Och dagen efter tog det ett antal timmar att återställa allt. Men det var det värt, festen blev jättekul och vi ställer gärna upp med våra lokaler fler gånger, säger han och tillägger att Gladan månar om att vara en seriös krog som gärna lyfter fram det alkoholfria festandet, trots att det egentligen är alkoholen man tjänar mest på.

Mer från Accent