Cancer

Helnyktra löper mindre risk
att få cancer

WHO:s cancerexpert har sammanställt tolv saker du kan göra själv för att undvika cancer. Undvik alkohol är ett av dem.

WHO:s särskilda forskningsgrupp mot cancer, IARC (International Agency for Research on Cancer) har lanserat sin fjärde upplaga av ”European code against cancer”. Den sammanfattas i tolv råd på du själv kan göra för att undvika cancer.

Nummer sex på listan lyder: ”Om du dricker alkohol av något slag, begränsa ditt intag. Att inte dricka alls är det bästa för att förebygga cancer.”

I bakgrundsinformationen till listan finns en del frågor och svar. Bland annat ställs frågan: Kan man få cancer av att dricka alkohol?

Svaret är tydligt: ”Ja, det är ingen tvekan om att alkohol kan orsaka åtminstone sju olika cancerformer; cancer i munhåla, svalg och strupe, levercancer, tjocktarmscancer, ändtarmscancer och bröstcancer. Konsumtion av alkohol, oavsett mängd, ökar risken att du får cancer. Ju mer du dricker desto högre är risken att utveckla cancer. Att dra ner på drickandet, eller ännu hellre undvika alkohol helt, kommer att minska risken att du drabbas av cancer.”

Övriga punkter på listan handlar om att undvika tobak och överdrivet solande, att inte väga för mycket eller för lite, att äta nyttigt och att vara fysiskt aktiv.

Forskargruppen rekommenderar också att man deltar i de undersökningar som erbjuds för att upptäcka tarm-, bröst- och livmoderhalscancer.

– Råden syftar till att öka medvetenheten om att det förebyggande arbetet är viktigt i kampen mot cancer. Genom att följa råden kan alla européer minska risken för sig själva, sina vänner och sin familj att utveckla cancer, säger Christopher Wild, direktör för IARC.

Den förra upplagan av ”European code against cancer” lanserades 2003.

Mer från Accent