utmärkelser

Föreningen Fruktdryckers arbete för alkofritt prisas

CANs pris för Årets ideella organisation går till Föreningen Fruktdrycker, för framgångsrikt arbete för alkoholfria drycker. “Vi har haft en fantastisk utveckling. Vi visar oss på många olika arenor och jobbar med det här stenhård i massa olika sammanhang”, säger Ann-Louise Friberg, styrelseordförande för Föreningen Fruktdrycker.

Det här är tredje året som pris för förebyggande arbete delas ut av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Pristagare utses i fyra olika kategorier, och de övriga vinnarna är Gretagruppen som prisas för Årets förebyggande insats, Slim Lidén som utses till Årets förebyggare samt samarbetet mellan Karlskoga och Degerfors som prisas i kategorin Årets förebyggande kommun.

Orsaken till att Föreningen Fruktdrycker prisas som Årets ideella organisation i år är inte bara hårt arbete, tror Ann-Louise Friberg.

– Det alkoholfria alternativet och det goda värdskapet är på banan nu och många tycker att det är viktigt att det finns ett bra alternativ. Så ser trenden ut, så att vi prisas ligger väl lite rätt i tiden, säger hon.

Väntade du dig att ni skulle vinna?

– Nej, det var inte väntat, absolut inte. Det finns ju så jättemånga ideella organisationer.

I motiveringen till priset står det att Föreningen Fruktdrycker “på ett framgångsrikt sätt introducerat alkoholfria drycker som en självklarhet när det gäller gott värdskap”.

– Vi jobbar med det här genom att vi finns med på mässor, föreningsmöten, event, kommunfullmäktigemöten, konferenser, kulturarrangemang, musikfestivaler – allt upptänkligt.

Vad gör ni på de här olika arenorna?

– Vi bjuder på något av Systembolagets alkoholfria alternativ eller så blandar vi drinkar. Vi har dessutom informatörs- och bartenderutbildningar, och vi har informationsmöten och föreläsningar om det goda värdskapet.

Vilket är ert huvudbudskap?

– Att det alltid ska finnas ett bra alkoholfritt alternativ, och det omfattas av det goda värdskapet. Ett gott värdskap är att det alltid finns god mat och dryck för alla gäster, och i vårt fall ligger ju fokus naturligtvis på dryck.

Föreningen Fruktdrycker bildades 1951 och verkar över hela Sverige. Alla engagerade jobbar helt ideellt.

– Vi har inga pengar till några arvoden i styrelsen eller någonting. Det vi får är ett bidrag från Systembolaget till drycker, men det är inte så stort. Vi skulle egentligen behöva mycket, mycket mer, eftersom det finns en sådan jättestor efterfrågan i dag.

Ann-Louise Friberg hoppas därför att priset och ska leda till att fler möjliga bidragsgivare får upp ögonen för Föreningen Fruktdrycker.

– Och så hoppas jag ju att Föreningen Fruktdrycker som sådan blir mer känd och uppmärksammad, säger hon.

Priserna delades ut på en galamiddag i går kväll, på konferensen Förebygg nu i Göteborg.

Mer från Accent