Skolavslutning

Föräldrar oroliga för skolavslutningen

Föräldrar tror att tonåringar dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Tonåringar själva tror inte att det är så vanligt, och tycker det är bra att föräldrar inte köper ut.

Många förknippar skolavslutningar med fylleri och bråk. I en ny undersökning från IQ säger en majoritet av föräldrarna, 85 procent, att de tror att det är vanligt att minderåriga dricker alkohol i samband med skolavslutningen. 34 procent är oroliga för att deras egna tonårsbarn ska dricka. Bland ungdomarna själva är det endast 65 procent som tror att det är vanligt.

Ungdomar tycker att det är bra att föräldrar inte köper ut alkohol åt dem. I det instämmer hela 90 procent. 87 procent tycker också att det är bra att föräldrarna hjälper till med anledningar att inte dricka. Föräldrar är också de som ungdomarna tycker är bäst lämpade att tala med dem om alkohol.

– I samband med skolavslutningen är det många unga som dricker alkohol men du som förälder har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Den allra sista skolavslutningen, studenten, är kanske också den mest alkoholtäta. Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, och Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, KSAN tar upp studenten i podden #ballainteur, från 2017. Där intervjuas Alice Ekengren, insatschef för studentfirande i Stockholm, och Anna Alvenstål, blivande student från Sollentuna.

Mer från Accent