#nyktrabilder

En vecka full av #nyktrabilder

I dag går startskottet för #nyktrabilder. Under en vecka peppas alla i IOGT-NTO-rörelsen att i sociala medier visa upp allt kul och viktigt som sker runtom i landet.

Att låta IOGT-NTO-rörelsens verksamhet synas på sociala medier är en del av att vara en modern folkrörelse, skriver medlemmen Helena Wannberg i ett mejl till Accent.

– Jag hoppas att alla medlemmar som ser #nyktrabilder blir glada, och kanske får reda på någon verksamhet som de inte kände till tidigare. Förhoppningsvis skapar det också en stolthet över det vi gör, tillsammans. Om vi själva är stolta och glada och visar ”Kolla vilken rolig grej vi gör!”, så bidrar det säkert också till att de som inte har så bra koll på IOGT-NTO-rörelsen får en bättre och kanske mer varierad bild av oss.

Idén fick Helena Wennberg i våras.

– Jag har inspirerats av två saker. Dels den fotosatsning som kom att kallas ”Last night in Sweden”, där fotografer runt om i landet vill visa vad som händer i Sverige en vanlig kväll. Dels ett inlägg från Ylva Sandin om något som kallades ”brevmöte” som man hade förr i vår rörelse, där man läste upp ett brev med en hälsning från en annan förening.

Helena Wannbergs idé går ut på att visa vad som händer under exempelvis en vecka i IOGT-NTO-rörelsen i sociala medier som Facebook och Instagram.

– Min idé var att dela en bild och en kort beskrivning om vad som görs – läxläsning, folkdanskurs, hajker, kaffedrickande, studiecirklar, föreläsningar, sambosabak, nyktra after work, pyssel, kamratstöd, julmustprovning, second hand-försäljning, språkcafé, spelkvällar, pizzaätande och så vidare.

– Jag har många vänner inom rörelsen och i mitt flöde på Facebook så dyker det upp en massa roliga bilder från alla möjliga sorters verksamhet – ofta blir jag sugen på att få vara med eller tänker ”det där borde man ju göra här också”.

Hon lade ut en fråga i ett av rörelsens diskussionsforum för att nå andra intresserade.

– Vi har sedan varit några medlemmar från olika håll i landet, i olika åldrar, som har spånat tillsammans och bestämt oss för när vi skulle köra och valt så kallad hashtag.

Att avgränsa #nyktrabilder till en vecka och att märka bilderna är ett sätt att koncentrera det hela.

– Att ha en hashag gör att man kan söka efter alla bilder med den märkningen, så att man kan se allt som publicerats. Förhoppningsvis ger #nyktrabilder en ganska bred och härlig bild av vad som händer i landet. En av dem som varit med och spånat påpekade att detta kan vara en guldgruva med aktivitetstips, och det är självklart roligt om det får den effekten.

Det skulle kunna gå att göra hur mycket man vill av en sådan här sak, menar Helena Wannberg; en bok, fotoutställning, bildspel, eller återkommande satsning.

– Det kräver dock lite mer planering och finansiering. Just nu är tanken bara att köra – ta en bild, berätta vad som görs och lägga ut. Det kan alla göra.

Helena Wannberg tycker att IOGT-NTO-rörelsen kan bli väldigt mycket bättre på att visa upp vardags-verksamheten, både för varandra och för omvärlden.

– Jag tror att det är viktigt både för utomstående och oss själva att vi visar vad vi faktiskt gör – inte bara kampanjer eller speciella satsningar, utan just de där sakerna som sker i våra lokaler och i samhället varje dag, varje vecka. Om ingen vet vad vi gör så kan vi heller inte förvänta sig att någon blir nyfiken på oss och vill bli medlem eller vill engagera sig.

#nyktrabilder pågår 6–12 november.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent