När Norrtälje tilldelades Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings, CAN, pris som Årets förebyggande kommun 2017 var det inte första gången. Även 2014 stod de som vinnare. Så vad gör de som inte andra gör?
– Egentligen är det ganska enkelt. Det behövs inte så mycket för att få resultat. Samsyn, samverkan och gemensamt mål är nycklarna till framgång. En person kan inte göra något, men tillsammans kan man göra mycket, säger Marita Bertilsson, chef för Trygg i Norrtälje kommun.
Vi ska vara Sveriges tryggaste kommun.
Hennes engagemang märks tydligt när hon berättar om jobbet. Trygg i Norrtälje kommun, Tink, huserar i en lokal alldeles intill busstationen i Norrtälje stad. Det är en strategisk plats; busstorget pekas ut som den mest otrygga platsen i staden. När vi träffas har Marita Bertilsson varken hunnit äta frukost eller lunch och undrar om det är okej att hon äter ett par knäckebrödssmörgåsar medan vi pratar.
– Vi ska vara Sveriges tryggaste kommun, säger hon, som om det var en självklarhet.
Trygg i Norrtälje startade som ett projekt och Marita Bertilsson har lett arbetet från början. Hon var tidigare anställd på socialförvaltningen, men hade också jobbat inom skola och kultur- och fritid: ”Man såg att det inte fanns något upparbetat strategiskt förebyggande arbete.”
– Visst jobbade både polisen, socialförvaltningen och andra med förebyggande arbete och trygghetsfrågor, men resultaten var inte så bra. Arbetet var inte strukturerat och samordnat. Var och en jobbade på sin kammare. Någon hade några procent av sin tjänst för att jobba med föräldrastöd och någon annan gjorde något annat, någon annanstans, säger hon.
Kommunen beslöt att något måste göras och avsatte medel för ett två-årigt projekt.
Hon berättar om skolavslutningen 2008 som samlade omkring 800 ungdomar, många av dem berusade, i Societetsparken.
– Den kvällen anmäldes 70 brott till polisen. Den yngsta som anmäldes var 12 år. 14 poliser var i tjänst. Det var väldigt stökigt.
De började med att analysera vad som fanns, vad som fungerade och vad som behövde komma till.
– Vi hade till exempel inte Mini Maria då. Fulla ungdomar och deras föräldrar kördes ner till Stockholm. Det är sju mil dit. De flesta tackade nej till fortsatt stöd eftersom de inte ville åka så långt, säger hon.
Inför nästa skolavslutning hade Trygg i Norrtälje en dialog med alla berörda, allt från politiker, kommuntjänstemän, företagare och polisen till ungdomar.
– Vi frågade ungdomarna vad de skulle vilja göra på skolavslutningen och de ville ha fest på Mobergs, en populär krog här i stan, med en känd discjockey. Det ordnade vi. Polisen jobbade enligt Kronobergsmodellen och hällde ut alkohol för ungdomar redan från lunch.
För att få ut vuxna under skolavslutningskvällen anordnade de en tipspromenad.
– Vår tipspromenad, Walkabout, började kockan 21 i Societetsparken. Där fanns också vi och en rad ideella föreningar. Promenaden gick sedan runt stan med frågor utplacerade på strategiska platser. I parken stod kyrkan och serverade korv med bröd, skänkt av Ica Flygfyren, till dem som svarade på frågor. Även vid Flygfyren fick man korv med bröd och vid IOGT-NTO-lokalen bjöds de svarande på alkoholfria drinkar. I Pressbyrån vid busstationen serverades kaffe och kanelbullar.
Deltagarna fick även möjlighet att lära sig hjärt-lungräddning.
– På Borgmästarholmen, ett populärt ställe där unga ofta samlades och drack alkohol, stod räddningstjänsten och höll kurs för de som deltog i tipspromenaden.
Vi ville ju att så många vuxna som möjligt skulle stanna ute hela kvällen.
Prisdragningen skedde vid midnatt. Massor med fina priser, bland annat en stor platt-tv, lottades ut bland dem som var kvar så länge.
– Vi ville ju att så många vuxna som möjligt skulle stanna ute hela kvällen.
Även kommunens politiker gick med på vandringen.
– Vi delade ut ett vandringspris till bästa nämnd.
Norrtälje kommun är stor och många har därför långt hem.
– För att ungdomarna skulle komma säkert hem efter festen ställde Nobina (bussbolaget som kör reguljärtrafik för Storstockholms lokaltrafik, SL, i Norrtälje) upp med bussar och körde dem hem.
Busstationen är den enda plats som upplevs som otrygg i centrala Norrtälje.
– Där höll Pressbyrån öppet till midnatt trots att de vanligen stänger 19 i vanliga fall.
Hon betonar att företagen varit viktiga att få med sig.
– Över 100 företagare har varit med. Vi har alla samma mål och jobbar tillsammans. Det är en tydlig signal. Alla har ställt upp utan att ta något betalt, inte heller Nobina och Mobergs.
Och arbetet har givit resultat.
– Vid skolavslutningen 2009 hade vi sju anmälda brott jämfört med 70 året före. 2010 var det tre och sedan dess har det varit noll. Numera är det en polis i tjänst, istället för 14. Det är en stor besparing.
Glädjande är också att föräldrarna slutat förse sina barn med alkohol.
– För sådär sex–åtta år sedan var det 17,5 procent av föräldrarna som bjöd sina barn på alkohol. I vissa skolor var det upp till 25 procent. Förra året var det noll. Det är häftigt, säger hon.
Sedan 2009 finns Mini Maria i kommunen.
– Vi har utbildat både invånare och tjänstemän att de ska anmäla minsta oro dit, till oss, till polisen eller socialtjänsten. De behöver vara inte säkra på att det finns droger med i bilden, de kan anmäla vid minsta oro. Och nu anmäler invånarna faktiskt. Hos Mini Maria får man alltid tid dagen efter. Man är mest benägen att ta emot hjälp när man befinner sig i kris.
Skolavslutningsdagen har ändrat karaktär de senaste åren.
– De vuxna började undra varför de skulle vara ute till midnatt när inga ungdomar var ute, så nu slutar vi elva. I stället så börjar vi redan vid tre på eftermiddagen. Då har vi familjefest med ponnyridning och sockervadd för de yngre barnen.
Skolavslutning är det bara en gång om året, men förebyggande arbete är en ständigt pågående process. Sedan 2010 är Trygg i Norrtälje inte längre något projekt utan en fast verksamhet och sedan 2011 har de även ansvar för de ”hårdare” trygghetsfrågorna, som dålig belysning, skymmande buskar etcetera.
– Vi samlar information och hör sedan av oss till den det berör. Är det buskar som borde ansas eller tas bort kontaktar vi gata–park, säger hon.
Vårt gemensamma motto är ”invånarna först”.
Arbetet underlättas av att alla som arbetar med trygghetsfrågor samlats under samma tak; två fältsamordnare, en integrationsstrateg, en strateg för våld i nära relationer, två förädraskapsstödjare, en kommunikatör, en folkhälsostrateg, en brottsförebyggare och en chef.
– Och så har vi ett nära samarbete med alla andra som berörs, som polisen, Mini Maria, socialtjänsten, skolan, kultur och fritid, näringslivet och ideella organisationer. Vi har också genomfört invånardialoger. Vårt gemensamma motto är ”invånarna först”, säger Marita Bertilsson.
Genom invånardialogerna har de fått fram att det är busstationerna i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik som invånarna upplever som de mest otrygga platserna i kommunen.
– Vänthallen i Hallstavik var ett tillhåll där personer uppehöll sig. En del var påverkade och det hände att de uppträdde hotfullt mot dem som väntade på bussen.
Där har man byggt om och skapat ett kommunens kontaktcenter en filial för att öka den upplevda tryggheten.
– Vi har också hyrt en lokal intill där vi har olika verksamheter, som föräldrautbildning. Det har verkligen blivit ett kontaktcentrum, med levande verksamhet.
På Trygg i Norrtälje är det nära till handling.
– När vi fick in en anmälan en torsdag om att det var stök på busstationen i Norrtälje hade vi redan på fredagen ett möte med socialtjänsten, kultur och fritid, Nobina, Securitas och polisen. Vi informerade också Pressbyrån om att vi kommer att finnas på plats från klockan 18 på kvällarna från fredag och tre veckor framåt.
När det började kännas oroligt rusade Marita Bertilsson in på Pressbyrån och fick en bricka med bullar.
– Ungdomarna som stökade kom helt av sig när jag bjöd på bullar. Istället började de prata med oss och med polisen. Och nu ska busstationen byggas om, säger hon.
I Rimbo sker också förändringar för att öka tryggheten.
– Vi öppnar ett invånarkontor med kontaktcenter vid busstationen. Socialtjänsten och polisen kommer att finnas på plats. Det kommer också att medföra att badhusets och fritidsgårdens personal får en tryggare arbetsmiljö eftersom de ligger precis intill.
Marita Bertilsson är mycket glad över utmärkelsen ”Årets förebyggande kommun”.
– Jag blev så glad och förvånad när de ringde från CAN och sa att vi fått priset igen. Det är ett erkännande till alla oss som jobbar med det här.
Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:
»