ungdomar

13 miljoner till antidrogprojekt

Insamlingsstiftelsen "Jiddra Inte" startar nu projektet Adda Livet, med hjälp av pengar från Allmänna Arvsfonden. Projektet ska öka ungas kunskap och insikt om droger.

Projektet görs för och med ungdomar där man kombinerar film, sociala medier och modern teknik för att nå ut med droginformation om varför man kan fastna i ett missbruk eller dö hastigt av en överdos.

Patrik Pelosio, styrelseordförande i Jiddra Inte, har under flera år drivits av övertygelsen att det här projektet är livsviktigt för unga. Därför är han stolt, glad och tacksam över att det nu har beviljats pengar av Arvsfonden.

– Det känns jättebra och det kommer att rädda många liv, säger han.

Han har själv en bakgrund som kriminell och missbrukare, och växte upp i ett miljonprogramsområde i Stockholm. När han för tjugo år sedan blev drogfri kände han att han ville använda sina erfarenheter för att hjälpa unga att inte hamna i missbruk. Han började föreläsa och arbeta förebyggande, bland annat på Fryshuset.

Patrik Pelosio. Foto: Wendy Pokorny

Han har på senare år märkt hur droganvändandet bland unga har spridit sig till alla grupper, inte bara dem som lever i utsatta miljöer. Och det handlar inte längre enbart om traditionella droger, utan om en ständig ström av nya droger som är lätta att få tag i.

– Alltför många unga har dött av blandmissbruk på senare tid. Folk har i dag massor av läkemedel hemma och att blanda kan vara livsfarligt. Jag insåg att informationen om faran är dålig och jag kände att jag ville göra något för att stötta unga och ge dem kunskap, säger Patrik Pelosio, och tillägger att ungdomar i dag blir bombarderade av folk som säger ” det är inte farligt, du kan testa”.

Han kom fram till att han ville starta en treårig antidrogkampanj och började söka pengar. Kampanjen skulle inte drivas med pekpinnar, utan tillsammans med ungdomarna själva.

Planen är nu att skapa en film, som ska visa på den stora bredd av droger som finns på marknaden. Även en webb ska utvecklas med nätbaserade utbildningar samt en app i samarbete med unga som ska kunna användas av målgruppen, anhöriga, personal inom skola, ungdomsboende, stödboende, HVB-hem, idrottslag, fritidsverksamhet samt ideella organisationer.

– Genom de resurser vi nu får från Arvsfonden kan vi påverka och stärka ungdomarna att göra bra och drogfria livsval. För oss som jobbat och kämpat för ungdomar och mot drogkulturen så länge känns det här helt fantastiskt, säger Patrik Pelosio.

Projektet startar officiellt den 1 november.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent