Förebyggande

Alkomätare sätts upp på badplatser

I hälften av alla drunkningsolyckor är alkohol inblandat. Nu under veckan sätter försäkringsbolaget Trygg-Hansa upp alkomätare på 12 svenska badplatser.

Alkohol och vatten är en dålig kombination. Trots det dricker många till sjöss eller på badplatser och över hälften av alla drunkningar har alkohol som bidragande orsak. 2016 drunknade 115 personer och cirka 60 av dessa hade enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik druckit. När det gäller småbåtsolyckor är 6 av 10 påverkade av alkohol.

Enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa har sex av tio svenskar någon eller flera gånger druckit alkohol innan de badat och närmare fyra av tio tycker att det är okej att dricka alkohol i anslutning till bad.

Nu lanserar därför Trygg-Hansa det förebyggande initiativet Alkobojen, som syftar till att få personer som druckit alkohol att tänka till en extra gång innan de badar. Alkomätare sätts under veckan upp på 12 stora och välbesökta badplatser runt om i landet.

Mätarna ger i sig inget skydd och den som druckit struntar antagligen i alkomätaren eller att bära flytväst. Men det här kan absolut bli något att samtala kring och på sikt kan alkomätarna förhoppningsvis bidra till att man dricker mindre i samband med bad och vatten, säger Karin Brand, ordförande på Svenska Livräddningssällskapet.

Mer från Accent