Festival

Nu införs alkoholfri camping på Peace & Love

Nytt för nästa års Peace & Love-festival i Borlänge är en alkoholfri camping. Festivalens presschef Ronny Mattson förklarar varför.

Varför behövs en alkoholfri camping?

− Vi gör en utvärdering efter varje festival och en alkoholfri campingplats har många frågat efter. Våra besökare är väldigt en väldigt blandad grupp då vill vi också erbjuda olika typer av camingplatser, så att det finns något som passar alla.

Vilka tror du kommer att välja den alkoholfria campingen?

− Det är svårt att säga. Jag tror det kommer att vara olika grupper. En grupp skulle kunna vara besökare under 18 år. Vi har 16 år som ålders gräns. Föräldrarna kanske känner sig tryggare och låter ungdomarna åka om de bor på en camping där det inte förekommer alkohol.

Hur ska ni kontrollera att alkoholförbudet upprätthålls?

− Vi kommer att ha vakter vid entrén som kontrollerar att ingen tar alkohol med sig in.

Vad gör ni om någon kommer berusad till campingen?

− Det får vi se. Det är ju första året vi provar det här, så det är lite svårt att förutse vad som kan hända. Vi kommer att ha både egen personal och fältassistenter på plats. I värsta fall har vi också polis och sjukvård att tillgå. Men, väljer man en alkoholfri camping borde man själv vara intresserad av att hålla sig nykter.

Hur många rymmer den alkoholfria campingen?

− Den har 800 platser, men vi kan öka eller krympa utrymmet efter behov.Totalt har vi 30 000 platser så det är bara en liten del som är alkoholfri.

Kommer det att bli succé?

− Vi är i varje fall väldigt peppade och  tycker att det ska bli spännande att se hur det tas emot. Vi vill gärna bidra till att göra något åt det här komplexa problemet med alkohol. Efter festivalen kommer vi att utvärdera och då ser vi hur det fallit ut.

Mer från Accent