Mathem visar vägen

Pengar är ett starkt incitament för kreativitet. Möjligheten att tjäna pengar gör uppfinningsrikedomen stor när det gäller att hitta kryphål i lagstiftningen som syftar till att hålla vinstintressen borta från alkoholförsäljningen. Nu har Mathem och Winefinder hittat ett nytt sätt att runda monopolet. Och det lär inte vara det sista. Görs inget ordentligt åt lagstiftningen kommer många fler att följa.

I den nya tjänsten erbjuderMathem att köra hem vin som kunderna köper från internetvinhandeln Winefinder. På så sätt kan kunderna få hem vin tillsammans med matkassen. Då det inte är Mathem utan Winefinder som säljer vinet, medan Mathem bara är transportör, är upplägget helt lagligt. Det är inte Winefinder som anlitar Mathems tjänster, tvärtom är det Mathem som transportör som kopplar sina kunder till Winefinder.

Det förslag som regeringens utredare har lagt fram kommer inte att försvåra internetförsäljningen. Det visar Mathems upplägg tydligt. Även om lagen ändras i enlighet med utredarens förslag så kommer upplägget fortfarande att vara lagligt.

I Norge är inte internethandel någon stor fråga. Även i Norge kan kunder beställa alkohol från länder, men där är det förbjudet att marknadsföra alkoholförsäljningen. Dessutom måste transportföretagen godkännas för att få köra ut alkohol.

Det är svårt att förstå varför inte Sverige skulle kunna kopiera Norges fungerande koncept rakt av, och helt obegripligt att utredningen inte föreslår ett främjandeförbud. IOGT-NTO:s förbundsjurist Annika Myhre säger till Accent att ”det känns som om det fattas en sida i förslaget”.

I samma artikel säger Lina Glans, sakkunnig hos folkhälsominister Gabriel Wikström att utredningen bara gäller själva transporten och att ett främjandeförbud kommer att hanteras i ett senare skede. Det är bara att hoppas att hon har rätt. Annars behöver faktiskt inte regeringen lägga någon möda på att ändra lagen alls. Den kommer ändå inte att ha någon effekt.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer