”Ingen har dött av cannabisöverdos” – Nähä?

Ett av de vanligaste argumenten från människor som vill legalisera cannabis är att ”ingen har någonsin dött av cannabis/marijuana-överdos”. Det senaste exemplet är en ganska fånig text i Huffington Post med rubriken ”Here Are All The People Who Have Died From A Marijuana Overdose” – bildsatt med gulliga pandor som kramas.

Artikeln följer det vanliga mönstret: Det faktum att ingen dött av en överdos marijuana görs till ett argument för legalisering och ställs mot det så kallade ”kriget mot knarket”. Det finns förstås ett problem med det här:

Överdos är inte grejen. Jämför med alkohol – även om det visserligen är fullt möjligt att överdosera alkohol så är det ett marginellt problem. Skadorna uppstår på helt andra sätt. Det kan vara oreparerbara hjärnskador för den som rökt på i unga år eller sociala skador som följer i drogens, berusningens och beroendets spår. Oavsett om den är laglig eller inte.

Det de som förespråkar legalisering verkar missa är det enkla samband som finns mellan tillgänglighet, konsumtionsnivå och skador. Forskningen är glasklar här – och det finns ingen anledning att tro att mekanismerna ser annorlunda ut för cannabis än för exempelvis alkohol (eller tobak för den delen).

En legalisering är den största tillgänglighetsökning du kan göra. Visst, vi får kontroll på försäljningen (i viss mån i alla fall), men vi introducerar också en ny laglig drog på marknaden, vi släpper loss kommersiella krafter, vi signalerar att det är okej att röka på. Självklart skulle det leda till en ökning av cannabisbruket.

Och att en ökning av bruket leder till större skador borde ingen tvivla på. Få saker är så väl beforskade. Vi vet dessutom att det är den stora gruppen ”måttlighetsbrukare” som orsakar de sammantaget största skadorna, så man löser inte problemen genom att hitta åtgärder för missbrukare och intensivkonsumenter.

Ja, ja. Ni som läser den här bloggen ofta vet ju allt det här. Men alla vet det bevisligen inte – även kloka och vanligen välinformerade människor verkar gå vilse i den här debatten.

Uppdatering: Bara för att vara supertydlig. Jag tycker inte att allt är bra som det är nu med den svenska narkotikapolitiken. En restriktiv och bitvis repressiv politik MÅSTE balanseras med en generös tillgång till god vård. Där är vi inte idag.

Mer från Accent