Langning

Vodkabilar sålde teknisk sprit till ungdomar

Alkoholen som sålts av de så kallade vodkabilarna i Stockholm har varit utblandad med teknisk sprit. Det visar analyser som Citypolisen har gjort.

Det var under höstlovet som polisen slog till mot ett nätverk i Stockholmstrakten som sålde sprit till ungdomar från den så kallade vodkabilen. På valborgsmässoafton gjordes ett nytt tillslag och sammanlagt har nio personer gripits och stora mängder alkohol har beslagtagits i samband med husrannsakningar.

Spriten har sålts i flaskor som ser ut som vodka av märket Redwood , men analyser som Citypolisen i Stockholm har låtit göra visar att innehållet är utblandat med så kallad teknisk sprit.

– Teknisk sprit i sig ska enligt giftinformationscentralen inte vara giftig att dricka. Men jag tycker att det är oroväckande. Vi känner oss inte säkra på att det förblir ogiftigt innehåll i flaskorna som säljs olagligt, säger Patrick Widell, chef för Citypolisens ungdomsrotel i ett uttalande.

De personer som låg bakom försäljningen i höstas dömdes nyligen till 2,5 år i fängelse men enligt polisen får man fortfarande in tips om försäljning via bilar.

– För att komma åt organiserad langning av det här slaget är det viktigt för oss att få in tips. Det kan handla om allt från telefonnummer till information om bilar och platser. Då kan vi lättare komma åt försäljningen och beslagta alkohol som annars skulle säljas olagligt till ungdomar, säger Patrick Widell.

Teknisk sprit är etanol som inte är avsedd att förtäras. Det finns dock inget som tyder på att den tekniska spriten som sålts till ungdomar är mer giftig än vanlig sprit.

I samband med att den nya alkohollagen trädde i kraft 2011 avreglerades handel och tillverkning av teknisk sprit – något som IOGT-NTO var kritiska mot i sitt remissyttrande.

Mer från Accent