Julfirande

Undvik att julfesten blir fyllefest

– Syftet är att träffas och ha trevligt, inte att dricka alkohol ihop, säger Magnus Nyqvist, expert på skadligt alkoholbruk.

Halvvägs in i december och företag bjuder sina anställda på julbord och julfester. Något som många ser fram emot och efteråt förhoppningsvis kan blicka tillbaka på som ett fint minne. Men om alkoholen får ta för stor plats finns i stället risken att några dricker för mycket. 

– Syftet med julfesten är att vi ska träffas och ha trevligt, inte att dricka alkohol ihop, säger Magnus Nyqvist, expert på skadligt alkoholbruk på företaget Feelgood.

Han berättar om när HR-chefer under en utbildning ombads skriva ord som de förknippar med julfester.

– ”Fylla” var det vanligaste, men det var ju också ord som glädje och gemenskap som kom upp, så det är dubbelt.

Enligt Folkhälsomyndigheten dricker 17,4 procent av befolkningen i arbetsför ålder (16–64 år) alkohol på ett sådant sätt att det medför en förhöjd risk för alkoholrelaterade skador. På alla tillställningar där alkohol serveras finns alltså med största sannolikhet någon som riskerar att fara illa. 

Magnus Nyqvist tycker ändå att medvetenheten är ganska hög i organisationerna.

– Men det är inte alltid det är HR-avdelningen som arrangerar festen. Och alla är inte alltid medvetna ens om vad som står i den egna policyn. Så det är en god idé att påminna om policyn inför en fest.

Å andra sidan så har det blivit mycket vanligare att arbetsgivaren inte bjuder på alkohol, enligt honom.

– Det är stor skillnad jämfört när jag började jobba med det här för tolv år sedan. Det betyder inte nödvändigtvis att tillställningen är alkoholfri. Det kan vara så att man får betala för sin alkohol själv, men det är i alla fall en signal.

Magnus Nyqvist tycker att arbetsgivaren borde vända på perspektivet.

– Varför ska alkohol vara norm? Även om man bjuder på alkohol så kan man servera alkoholfritt och låta de som vill ha alkohol be om det. Det gör det enklare att avstå. Det är också viktigt att vara tydlig med vad som gäller, och inte använda begrepp som ”måttliga mängder”. Säg i stället att det är ett–två glas vin eller öl, men ingen starksprit, som gäller.

Ett annat sätt att utmana normen kan vara att cheferna avstår från att dricka alkohol.

– Det är ett väldigt enkelt och ger en tydlig signal om att det inte är alkoholen vi har kommit hit för.

Allra helst tycker han att man kan fundera på om man kan ordna aktiviteter utan alkohol i jobbsammanhang.

– Man kan ha badmintonturnering, köra gokart eller något annat i stället. Vill man gärna äta julbord kan man göra det på lunchen, före aktiviteten, säger Magnus Nyqvist.

Mer från Accent