Ny undersökning

”Alkoholfritt julbord känns bara som ett plus”

3 av 4 tycker inte att det är viktigt att få alkohol till jobbets julbord. Jenny Henningson är en av de arbetsgivare som väljer ett julbord utan alkohol.

I hela riket är det bara 4 procent som tycker att det är ”väldigt viktigt” med alkohol till jobbets julbord. 22 procent av männen tycker att det är ”ganska viktigt”, jämfört med ungefär hälften så många av kvinnorna, 12 procent. Det visar en undersökning som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

37 procent av männen, respektive 34 procent av kvinnorna, tycker inte att alkohol är ”så viktigt”. Och var tredje man (34 procent) tycker att alkohol på julbordet är ”helt oviktigt”, jämfört med varannan kvinna (49 procent). En av dem är Jenny Henningson, arbetsledare inom Stockholms brandförsvar. Tillsammans med 20 kollegor kommer hon att avnjuta årets julbord i restaurangen på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka.

”Vi väljer Tollare för att vi är helt förförda av maten där. Alkoholen är inte viktig.”

Jenny Henningsson
Jenny Henningson. Foto: Jonas Nyström

– Vi väljer Tollare för att vi är helt förförda av maten där. När vi kom på att julbordet var alkoholfritt eftersom det är IOGT-NTO:s ställe så blev det liksom ingen grej. Alkoholen är inte viktig, säger Jenny Henningson, och tillägger:

– Att det är alkoholfritt känns bara som ett plus. Jag tycker personligen att det blir trevligare. Det har ju också skett en förskjutning i samhället när det gäller alkoholnormen, inte minst bland yngre människor.

Sofia Östergren, restaurangchef på Tollare, berättar att deras julbord blev fullbokat snabbt i fjol. Så i år har de utökat till tre julbord öppna för allmänheten, två på kvällstid den 10 och 14 december, och ett på eftermiddagen den 15 december.

Sofia Östergren. Foto: Privat

– Det ligger i tiden med alkoholfritt. Alkoholen är inte så viktig, utan gästerna kommer hit för matens skull, säger hon.

– Det är jätteblandat vilka som kommer hit. Många är stamgäster som ofta äter lunch här, och många grupper hittar hit till julbordet. Vi arrangerar enskilda julbord för flera arbetsgivare också, säger Sofia Östergren.

”Fler arbetsgivare borde fundera över om alkoholen verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla medarbetare.”

Karin Hagman

Varannan intervjuad uppger i undersökningen att de varit på julbord med jobbet där de tycker att det druckits för mycket. Drygt varannan (51 procent) upplever att det finns en förväntan på att dricka alkohol. Undersökningen visar till och med att 1 av 10 (8 procent) undvikit jobbets julbord för att de tycker att kollegorna dricker för mycket alkohol.

– Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julbord och julfester, om den verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla medarbetare, säger IQ:s vd Karin Hagman.

Undersökningen genomfördes i november 2019 bland 1 183 personer, från 18 år, via en slumpvis rekryterad webbpanel. 547 män och 636 kvinnor deltog. 

Mer från Accent