alkoholskattebrott

Staten förlorar miljarder på svarthandel med alkohol och tobak

Den organiserade brottsligheten har hittat en ny nisch rapporterar Sveriges Radio idag. Genom att lagligt föra in och transportera tobak och alkohol till ett lager och sedan sälja varorna, strunta i skatten och låta företaget gå upp i rök undanhålls miljarder från skattemyndigheten.

– Vi får signaler på att det här ökar väldigt mycket. Ofta är det grov organiserad brottslighet som finns bakom det här, och det är anmärkningsvärt med tanke på allt som följer med den typen av problem, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandelsområdet på Skatteverket, till Sveriges Radio.

Enligt EU:s regler ska skatten betalas först när varorna säljs till återförsäljare. Det är alltså tillåtet att transportera och lagerhålla obeskattade varor.

– Det är betydligt mer utbrett i dag än vad det var tidigare, och om man hittar en systematik med att undanhålla skatter på det här sättet så är det ett jätteproblem, säger Conny Svensson.

Antalet misstänkta skattebrott har ökat, särskilt när det gäller cigaretter. De företag som misstänks har ofta en ”målvakt”, dvs en person som helt saknar egna medel står registrerad som ägare. Staten har då ingen chans att få ersättning för de uteblivna skatteintäkterna.

De som köper tobaken eller alkoholen av återförsäljarna är i vissa fall ovetande om att de säljer obeskattade varor. För andra är det ett sätt att få större vinst.

Kammaråklagare Carl Asterius vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm anser att lagstiftningen på området otillräcklig eftersom det inte är något brott förrän varorna är borta.

– Många gånger kan man verkligen tycka att lagstiftningen är olycklig och bristfällig. Det blir staten som står för en skattefordran som staten aldrig får in ett öre för generellt, säger han till Sveriges Radio.

Mer från Accent