Alkohol

Spritdrama på Malmöbar

Dramat Vita nätter utspelar sig på en cocktailbar. Målet är att få teaterbesökarna att fundera mer över alkohol och sitt eget drickande.

Tretton besökare välkomnas in i lokalen strax innan den fiktiva baren Vita nätter öppnar. De tas emot av bartendern, som spelas av Oskar Stenström. Under showen serverar han drinkar till publiken, samtidigt som de kan följa det som pågår bakom bardisken i hörlurar.

Pjäsen äger rum på cocktailbaren Care/Of Bar i Malmö, och Oskar Stenström kunde snabbt anamma rollen som bartender, eftersom han jobbat som bakom bardisken tidigare.

– Det är en unik möjlighet att använda den erfarenheten och undersöka situationen på riktigt. Vi serverar alkoholhaltiga cocktails under föreställningen. Ingen tvingas såklart att dricka – men det är en del av det konstnärliga konceptet: Vad händer egentligen med scenkonstverket i takt med den stigande berusningen? Det är intressant, säger han.

Oskar Stenström är en av krafterna bakom scenkonstkollektivet Banditsagor. Han berättar att  manuset har vuxit fram under många års samtal med dramatiker Henrik Bromander och regissör John Hanse. Han säger att de som ligger bakom teaterföreställningen haft negativa erfarenheter av alkohol, men väljer att dricka ändå. Den dualismen har han funderat en del på.

”Alkohol är romantiserat och manifesterar sig i alla sorters situationer i våra liv.”

Oskar stenström, skådespelare

– Trots att vi känner till risker, och flera av oss har anhöriga som haft grava alkoholproblem, och som gått bort på grund av missbruk, så väljer vi ändå att dricka. Det finns något fascinerande i det, säger han och fortsätter:

–  Alkohol är romantiserat och manifesterar sig i alla sorters situationer i våra liv. Det finns alltid en anledning att dricka, oavsett om man firar eller sörjer. Detta, i kontrast till alla sociala problem kopplat till alkohol, var intressant att titta närmre på.

Personligen tycker han att det mest talas om extremiteter: antingen alkoholromantik, eller absolut avhållsamhet.

– Det finns få porträtt som undersöker det däremellan. Vi vill problematisera åt båda håll.

”Om jag inte dricker under en längre tid är många nyfikna på varför.”

Oskar Stenström, skådespelare

Han vill inte avslöja för mycket om barkvällen som fortlöper under föreställningen på Vita nätter, men säger att det allt eftersom blir uppenbart att bartendern själv inte har ett helt oproblematiskt förhållande till alkohol.

Eftersom alkohol genomsyrar det sociala kontraktet och ofta medför extrem social press, är ämnet viktigt att vrida och vända på menar Oskar Stenström.

– Om jag inte dricker under en längre tid är många nyfikna på varför. Det finns så mycket tabun kring alkohol och vad det innebär, och vi pratar inte så mycket om de problemen – det handlar oftare om de njutbara aspekterna med alkohol, säger han.

Mer från Accent