Ny undersökning

Oro för ökat drickande under ensam jul

Mer än varannan svensk är orolig för att de själva eller någon närstående ska tvingas fira jul i ensamhet. Två av tre tror att det kan leda till ökad alkoholkonsumtion.

Julen 2020 blir inte som vanligt. Vi ska undvika resor och att träffas, sånt som brukar vara starkt förknippat med julhelgen. Många, särskilt äldre, riskerar att bli helt ensamma. Det är något som oroar mer än hälften, 54 procent, av svenskarna. En majoritet, 67 procent, tror att det kan leda till fler dricker mer alkohol än de brukar. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

Det är också något som oroar i IOGT-NTO.

– Vi känner en oro för över att ökad ensamhet kan leda till att man dricker mer. Men allra mest oroliga är vi för att barn i familjer där det brukar drickas mycket alkohol blir mer utsatta i år, när familjen kanske inte firar med släkten som de brukar, säger Anders Karlsson, teamchef för IOGT-NTO:s team Sydost.

Anders Karlsson. Foto: Ulrica Ambjörn

IOGT-NTO-rörelsen brukar anordna mängder med aktiviteter för barn runt om i landet så här års.

– Det som är tråkigt är att vi blivit tvungna att ställa in alla fysiska Vit jul-aktiviteter i år.

Anders Karlsson är kritisk till att det inte gjorts mer för att förhindra att människor dricker för mycket under pandemin.

– Det är bra att regeringen stoppat alkoholservering efter 22, men det var för lite och för sent. Redan tidigare under pandemin borde man vågat ta tag i alkoholen och sett över öppettider på Systembolaget. Det är jättebra att man påminner folk att tvätta händerna och hålla avstånd, men man borde ha tagit tag i alkoholfrågan mycket tidigare.

IQ poängterar i ett pressmeddelande att alkohol inte är lösningen på några problem. Något som däremot hjälper mot ensamhet är samtal människor emellan.

I undersökningen svarade 44 procent att de planerar att höra av sig till någon som de vet firar jul ensam.

– Vi behöver ta hand om och stödja varandra ännu mer just i år med anledning av den sociala distansen och isoleringen. Ring någon som du vet är ensam – en vän, kollega eller släkting. Prata om livet precis som det är, ställ frågor och lyssna på svaren. Visa att du finns där för att lyssna, bolla och reflektera, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Anders Karlsson tipsar också om att man kan söka efter digitala julfiranden som man kan delta i.

– För barn finns det digitala Vit jul-aktiviteter. Jag tror också att det kommer att genomföras ett antal digitala julfiranden, även om jag inte känner till vilka föreningar som anordnar något sådant. Även hos andra organisationer.

Mer från Accent