Alkohol

Öljätte lämnar Myanmar

Ett år efter militärkuppen har det japanska ölföretaget Kirin lämnat landet.

Det japanska ölföretaget Kirin meddelade i förra veckan att de lämnar Myanmar och stänger sin verksamhet i landet. Det rapporterar CNA.

Kirin etablerade sig på Myanmars ölmarknad 2015 genom ett samarbete med landets militär. Efter militärkuppen förra året har ölföretaget fått utstå mycket kritik för sitt samröre med militären. Kirin uppgav snabbt att de ville pausa, och sedan att de skulle avbryta samarbetet men fortfarande finnas kvar på Myanmars ölmarknad.

Men att etablera sig på egen hand i Myanmar visade sig svårt. Kirin har därför nu avslutat sina affärer i landet för att ta sig ur samarbetet med militären så snart som möjligt. Militärjuntan avfärdade Kirins uttåg med ett uttalande om att Kirin blir ”lätta att ersätta… folk kommer gå över till ett annat ölmärke”.

Tillsammans med militären ägde Kirin Myanmar Brewery, vars märke Myanmar Beer stod för 80 procent av landets ölmarknad 2018 enligt Kirins egen statistik. Kirin började 2021 utreda om de genom samarbetet med militären bidragit till kränkningar av mänskliga rättigheter. Utredningen kom dock inte fram till något resultat eftersom militären inte samarbetade.

Efter det har de två parterna tagit avstånd från varandra. Kirin har övervägt att få samarbetet upplöst av domstol i Singapore, men verkar nu lämna samarbetet utan någon uppgörelse med militären. Militären hävdar i sin tur att de ännu inte fått några pengar från Kirin för försäljningen av tillgångar i Myanmar.

Mer från Accent