Sydostasien

Myanmars militär bryter med ölproducent

Efter bojkotterna – nu vill militären lägga ner bryggeriet.

Militärens bolag MEHL, som ägt ena halvan av två bryggerier tillsammans med den japanska öljätten Kirin vill nu dra sig ur affären. Det rapporterar Bangkok Post, som hänvisar till Myanma Alin, en tidning som kontrolleras av Myanmars militär.

MEHL har som delägare ägt knappt hälften av bryggerierna som producerar Myanmar Beer, ett ölmärke som stod för 80 procent av den växande ölmarknaden i landet 2018. Kirin tjänade 309 miljoner dollar på sina affärer i Myanmar mellan 2019 och 2020, men har fått ta emot omfattande kritik för sitt samarbete med militären. Tidigare i år uppgav Kirin att de skulle avbryta sina affärer med Myanmars militär, men att de fortfarande vill verka på landets ölmarknad.

Beskedet om att bryggerierna ska avvecklas verkar ha överrumplat Kirin, som fick höra talas om MEHL:s planer genom Myanma Alin.

Myanmars ekonomi har blivit lidande sedan militärkuppen i februari och landet skakas av protester och internationella sanktioner. Invånare har bojkottat varor med kopplingar till militären, bland annat Myanmar Beer.

Mer från Accent