Covid 19

Olaglig sprit ökar i Zimbabwe

Billig hemgjord sprit flödar i pandemins spår.

Pandemin har orsakat stor arbetslöshet i Zimbabwe samtidigt som nedstängningar gjort det svårare att få tag på alkohol lagligt. Istället har människor vänt sig till svartkrogar där hemgjord sprit går att få tag på billigt, rapporterar The Guardian.

Så kallade shebeens, olicensierade barer, säljer främst olagligt tillverkad alkohol som försöker efterlikna whisky, gin eller vodka. Något som blivit allt vanligare i Zimbabwe under de senaste åren. Dryckerna tillverkas genom att blanda etanol eller metanol med brunt färgämne och vatten som sedan förpackas i flaskor som ser ”riktiga” ut. De får till och med etiketter som efterliknar kända märken.

För några kronor kan man köpa en flaska med 200 ml mycket stark alkohol, enligt etiketten 40 procent. Men det faktiska innehållet kan mycket väl vara starkare än så. Det finns inga offentliga siffror över hur mycket olagligt tillverkad alkohol som säljs i Zimbabwe.

Regeringen stängde ner landets ölställen i mars förra året på grund av pandemin, något som gett en boost för olagliga shabeens. Zimbabwes 90-procentiga arbetslöshet är också en bidragande faktor till att många flyr sina problem med hjälp av alkohol.

Mer från Accent