Sommarprat

Nykterist kan bli lyssnarnas sommarvärd

IOGT-NTO-medlemmen Karin Sjöberg kan bli lyssnarnas sommarvärd i P1. Kysst av spriten är titeln på hennes program.

IOGT-NTO-medlemmen Karin Sjöberg är en av de åtta som vaskats fram av Sommar-redaktionen bland de omkring 450 bidrag som kommit in till deras telefonsvarare. Imorgon, den 25 maj, avslöjas vem som blir lyssnarnas sommarvärd i det folkkära programmet.

”Det finns 400 000 glömda barn i Sverige. Jag var inte ett glömt barn. Det var jag som glömde barnen”, säger Karin Sjöberg i sitt bidrag.

Hon beskriver en episod då hennes fyraårige som väcker henne och tror att någon tagit deras badkar. Men badkaret är inte borta, det ligger bara upp och ner. Hur det gått till har Karin Sjöberg ingen aning om, och hon inser att om det är hon som klättrat på kanten och fått det att välta så kunde hon slagit ihjäl sig. Trots det slutar hon inte att dricka.

”Trots att jag drack mycket så var jag väl fungerande; jag var klassmamma och sydde kläder till barnen.”

Karin Sjöberg

– Trots att jag drack mycket så var jag väl fungerande, jag var klassmamma och sydde kläder till barnen. Jag tror att det finns ett stort mörkertal bland den typen av alkoholister. Men de som sitter på parkbänken är fortfarande måttstocken. Har man inte hamnat där så har man inga problem.

För 23 år sedan slutade Karin Sjöberg dricka alkohol.

– Det var efter en väldigt, väldigt blöt kväll som min äldste son, som då var 14 år, slog till mig när jag kom hem full. Dagen efter ringde min mycket nära vän, som jag varit hemma hos och sa: Jag älskar dig, Karin, men det här går inte längre.

Två närstående personer sa alltså ifrån vid ett och samma tillfälle. Det hade inte hänt tidigare.

– Det blev min botten. Jag minns bara ett tidigare tillfälle att någon sagt något. Inte ens min mamma, som jag kunde ringa och ha uppgörelser med när jag var full, bad mig ringa tillbaka när jag var nykter.

Nykter blev hon mer eller mindre på egen hand.

”Svårast var att bli av med skammen. Men när man blir av med den så blir man en hel människa.”

Karin Sjöberg

– Jag gick på några AA-möten, men det var inte riktigt rätt för mig. Och så läste jag massor. Det tog sin tid. Svårast var att bli av med skammen. Men när man blir av med den så blir man en hel människa.

I dag mår Karin Sjöberg bra.

– Väldigt bra. I stället för skam känner jag en stor stolthet över mitt beslut och att jag lyckats sluta dricka. Det är det bästa jag gjort. Jag har mognat som människa. Man utvecklas inte som person när man överkonsumerar alkohol, men det har jag gjort nu.

Sommar i P1 startar på midsommardagen kl 13 och sänds sedan varje dag till slutet av augusti. Hela listan med alla 58 värdar presenteras den 8 juni.

Mer från Accent