Tulltjänstemannen Oscar Lindvall på plats. Foto: Emma Larsson

”Ligorna tjänar mest på unga”

Organiserade ligor för varje år in alkohol för miljardbelopp i Sverige, och i sociala medier lockas unga att köpa alkohol av langare.

Ligor tjänar miljarder på att sälja smuggelsprit till tonåringar. Oscar Lindvall, biträdande chef för kontrollenheten Syd och snart tonårspappa, försöker hindra dem.

Det är en grådisig dag vid Malmös gräns mot Danmark och bilar passerar tullstationen i en jämn ström. Många av de förare som räcker fram sitt pass ser lite nervösa ut. Oscar Lindvall har arbetat på Tullverket i 16 år.  Han säger att han under de åren blivit en bättre människokännare.

– Jag skulle inte säga att jag var naiv när jag började, men jag har förvånats under åren över vilka stora mängder av både alkohol och narkotika som förs in. Det är groteska mängder det handlar om, och då hinner vi ändå bara kontrollera några promille av de 30 000 fordon som kör in via Öresundsbron varje dag, säger han.

2020 beslagtog den svenska tullen 317 328 liter alkohol.

– Det är en organiserad brottslighet som ligger bakom lejonparten av smugglingen, och de tjänar bäst på unga köpare. De har hubbar runt om i landet där de förvarar spriten för att sedan sälja vidare. En sådan stor hubb finns bland annat i Norrköping.

”Det är en organiserad brottslighet, och de tjänar bäst på unga köpare.”

Oscar Lindvall, Tullen

Enligt Oscar Lindvall finns cirka 65 butiker och varuhus i Tyskland som specialiserat sig på att sälja alkohol till skandinaviska kunder.

– Bara tre timmar härifrån finns flera butiker vars koncept är att se ut som Systembolaget och erbjuder alla svenska märken som finns att köpa i Sverige. De har de lägsta priserna på alkohol i hela Tyskland.

Kan man visa ett intyg om att man inte är tysk medborgare går det att köpa alkohol utan att betala pant.

– Det är såklart också en miljöfråga och det är ju inte alls bra om burkarna inte pantas. Dessutom produceras alkoholen i Sverige och körs till Tyskland, för att sedan säljas till svenskar och köras tillbaka.

Oscar Lindvall. Foto: Emma Larsson

Oskar Lindvall avbryter intervjun och springer efter en vit skåpbil som han vill stoppa. Men den här gången fanns det inget misstänkt i bagaget och bilen får åka vidare.

– Det finns mycket pengar i det här. Rederiet och butikerna som lever på att sälja alkohol till skandinaverna har också bonusprogram. De erbjuder billigare resor med färjan om man åker över för några timmar och handlar för att sedan åka tillbaka, säger han.

Han påpekar att det svenska alkoholmon­opolets uppdrag att begränsa alkohol­skador utmanas av företagsintressen, då kunderna i Tyskland möts av helt andra budskap – som exempelvis erbjudanden om att köpa tre och betala för två.

– Vi har slagit ut omkring femtio nätverk som dagligen åkt skytteltrafik mellan Tyskland och Sverige. De har oerhörda vinstmarginaler och många tjänar miljarder kronor på den här verksamheten. Det är ett rullande svart Systembolag som urholkar hela alkoholpolitiken. Det är mer omfattande och systematiskt än vi anat.

Allra mest lönsamt är det att sälja till ungdomar, eftersom de är beredda att betala de priser som finns på System­bolaget för smuggelspriten.

– Jag är inte förvånad över att ung­domar får erbjudanden att köpa alkohol via sociala medier. Det är ju hos dem de största vinstmarginalerna för smuggelsprit finns. Vuxna människor som själva kan gå till Systembolaget vill ju inte betala samma priser för smug­gelsprit som de betalar där, säger Oskar Lindvall.

Och även om de lyckats stoppa flera ligor så står andra beredda att snabbt ta deras plats.

– Ladorna i Sverige är välfyllda med alkohol som förts in över gränsen.

Oscar Lindvall och hans kollegor gör ett beslag. Foto: Emma Larsson

Oscar Lindvall stoppar en bil med släp och tullen kan beslagta 800 liter alkohol.

– Det här är ett helt vanligt ärende. Vi beslagtar spriten, men det är åklagaren som sedan ska kunna bevisa att personen inte har tänkt använda alkoholen till en privat fest.

Han är själv förälder och ett av barnen fyller snart 13 år. Oskar Lindvall kan
inte låta bli att oroas eftersom han vet vilka mängder alkohol som förs in över gränserna, och hur lätt det är för tonåringar att få tag i alkohol via sociala medier.

”Ligorna har inte några skrupler och säljer hur mycket som helst till barn och ungdomar.”

Oscar Lindvall, Tullen

– Mina barn är ganska små fortfarande, men det är klart jag håller lite extra koll och jag vet att ligorna inte har några skrupler och säljer hur mycket som helst till barn och ungdomar.

Många av de som åkt fast för smuggling är arbetslösa, men är i praktiken förmögna.

– De köper hus för flera miljoner kontant, så det är tydligt att affärerna går väldigt bra för dem.

Ligorna riktar även in sig på restauranger.

– Det pågår en maffialiknande brottslighet i restaurangbranschen. Köper de smuggelsprit kan de hävda att de inte har sålt någon alkohol medan de fyller på sina flaskor med smuggelsprit.

Foto: Emma Larsson

Mer från Accent