Allt fler unga för leversvikt på grund av för mycket alkohol. Det märks på Västerås sjukhus enligt Åsa Lundström Ulin, chef på Blod- och magtarmavdelningen, som P4 Västmanlands nyheter har talat med.
− Nu kommer människor som är födda i slutet av 60-talet och början av 70-talet, säger Åsa Lundström Ulin.
Hon påpekar att om unga människor kommer in med en diagnos som förutsätter att man utsatt sin kropp för stora doser alkohol under lång tid, så innebär det att man börjar dricka tidigare.
Hur mycket man måste dricka för att levern ska börja svikta är individuellt.
– Kommer man in med en uttalad leversvikt, då kommer man in och är medvetslös. Då är man förgiftad helt enkelt. Man får svullen buk, levern blir så stel att blodet inte kan rinna igenom obehindrat. Det betyder att det kommer att tränga ut vätska från blodbanan ut i fri bukhåla. Så man får en vätskefylld buk och sedan kan man även se en gulfärgning av huden, säger Åsa Lundström Ulin till P4 Västmanland.
Hon varnar också för att kvinnor är extra utsatta.
– En kvinna som tycker att det är lite trevligt att ta ett glas vin när man lagar mat och sedan tar två glas vin när man äter sin mat och sedan dricker ett glas vin efter att man har ätit sin mat och gör så flera dagar i veckan riskerar att på sikt att utveckla en leversvikt, säger Åsa Lundström Ulin.
.