Lettland

Lettland: Så ska det kostsamma drickandet minska

Flera politiska initiativ syftar till att begränsa Lettlands höga alkoholkonsumtion.

Idag är det tillåtet att sälja alkohol mellan åtta på morgonen och tio på kvällen i Lettland. Nu vill en kommission dra ner på öppettiderna i hopp om att det ska leda till lägre konsumtion. Det rapporterar NordAN.

Förslaget är att den som säljer alkohol istället blir begränsad till mellan klockan tio på morgonen och åtta på kvällen, måndag till lördag. På söndagar skulle förbudet gälla från klockan sex på eftermiddagen, ett ursprungligt förslag att förbudet skulle gälla från klockan tre fick läggas ner.

Förslaget gäller inte för barer som serverar alkohol som ska drickas på plats.

Tidigare har kommissionen också föreslagit att höja åldern då det blir tillåtet att köpa alkohol från 18 till 20 år. Det finns även en påbörjad process för att begränsa alkoholreklam och se till att konsumenter får mer information om alkoholens hälsorisker.

Hälsoministeriet har föreslagit att alkoholförsäljning via internet skulle förbjudas helt men kunde inte få en majoritet av kommittén att ställa sig bakom förslaget. Istället vill man nu begränsa impulsköp av alkohol online genom att förbjuda leveranser snabbare än sex timmar när man handlar alkohol via internet. Det skriver Lettlands public servicebolag LSM.

Lettland har en av världens högsta nivåer av alkoholkonsumtion, 12,8 liter ren alkohol per person år 2021. Bland männen var samma siffra 20,9 liter. Hushållen lägger större andel av sin inkomst på alkohol än något annat europeiskt land.

Mer från Accent