Alkohol

Lars von Trier är nykter – men fruktar skrivkrampen

Den kända filmregissören Lars von Trier är nykter sedan 90 dagar. Men han fruktar att han aldrig kommer kunna producera några bra filmer utan alkohol och andra droger.

Det är i en artikel i danska tidningen Politiken som Lars von Trier ger sin första intervju på tre år.

– Nu står jag och måste försöka att hålla mig vid liv genom att ta bort olika droger, men samtidigt försöker jag att hålla den kreativa linje, som jag har lagt. Och det tror jag helt enkelt inte låter sig göras. För inga kreativa uttryck av konstnärligt värde har någonsin genomförts av tidigare alkoholister och narkomaner, säger Lars von Trier till Politiken.

Som exempel nämner han filmstjärnan David Bowie.

– David Bowie hade definitivt sin bäsat tid när han använde droger mest. Det har alltid varit ett medel för att nå ett parallellt universum. Kreativitet är ett sätt att söka parallellvärlden. Men … Jag måste försöka se om jag kan bearbeta det. Och det gör jag bland annat genom att ge den här intervjun, säger Lars von Trier.

I intervjun nämner han att drogerna har fått honom att nå ”den parallella världen” och få orginella idéer.

Vad vill du säga till dem som hädanefter vill gå och dricka och knarka för att få originella idéer?

– Jag kan inte rekommendera det till någon. Det är mycket farligt och dumt på alla sätt. Jag har inte heller lust att själv dö för att jag är alkoholist. Det är klart att parallellvärlden kostar, men jag har haft vansinnigt mycket glädje av det, säger Lars von Trier till Politiken.

Politikens journalist påpekar att det låter som om von Trier ”gör reklam för missbruk”.

– Det är tal om bruk, inte missbruk. För jag har haft ett mål, det kan jag intyga. Och om jag har druckit en flaska vodka eller tagit ett gram narkotika för lite när det gäller att optimera min kreativitet så vore det en förbrytelse. Över mig själv och mitt verk. För då har jag inte gjort mitt yttersta.

För att få bukt på sitt missbruk går Lars von Trier sedan tre månader hos Anonyma Alkoholister, AA.

– Jag visste att AA är det enda som verkligen fungerar. Och första steget nådde jag precis: att jag är maktlös inför alkoholen, säger Lars von Trier.

Nu blir nästa steg i resan att försöka intala sig själv att han kan skapa utan alkohol. För själv tvivlar han.

– Jag vet inte om jag kan göra fler filmer. Och det plågar mig. För vad ska jag annars göra med mig själv? Jag kan liksom bara existera om jag producerar ett eller annat, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer