▶ Ulf Dalevik: Det är bara att vara den man är. Argument föder alltid motargument. Jag var på kurs på Åkeshofs Slott för tio år sedan. Till middagen den första träffen serverades vin och de hade inget alkoholfritt alternativ. Till den andra träffen hade med mig GT-dricka som jag lämnade till kyparen och sa att han gärna fick servera mig den på middagen. De visste inte riktigt hur de skulle hantera det.
▶ Stephan Gullberg: Det kan nog ofta vara lättare att prata innan själva festen. När folk sitter med alkoholglas i handen hamnar de lätt i försvarsställning. I övrigt tror jag på det praktiska exemplet. Visa att det visst går att ha roligt på en fest med vanlig dricka i glaset.
▶ Göran Ottosson: Det är en besvärlig fråga eftersom det är känsloladdat och alla som dricker vill hävda sin goda självkontroll oavsett om de är ’sunda’ i sitt drickande eller ej. Det leder lätt till att man som nykterist betraktas som fundamentalist.
▶ Anna Jacobson: Min erfarenhet är att det fungerar att prata om sin egen erfarenhet av alkohol och varför jag tagit detta beslut.
▶ Åsa Hagelstedt: Jag brukar tala om hur jag känner när andra dricker alkohol och att jag tycker att alkohol ofta exkluderar oss som inte dricker, särskilt när det ska drickas snaps och liknande. Och jag brukar berätta vad undersökningar visar om hur barn känner inför vuxnas drickande. Men detta samtal ska man ta vid ett annat tillfälle än på festen/middagen.
▶ Leonard Ngaosuvan: Jag tror att det är viktigt att man inte uppfattas som fördömande när det gäller nästan allt beteende. Ironiskt nog kan man säga att jag bara vill fördöma fördömandet.
Jag dricker inte alkohol, men jag äter kött och dricker juice. Ytterst få personer lever fullständigt rationellt utan att hyckla i något avseende. Jag brukar utgå ifrån mig själv och någon aspekt där jag inte är rationell. Sedan kan man göra en parallell till hur andra lever sina liv.
Jag har också märkt att det är en enorm skillnad på vilket motiv som man för fram som argument till varför man inte ”alkoholar”. (Jag ogillar frasen ”Hen dricker inte”, precis som om normen vore att droga sig med alkohol.)
Om man säger att man är nykter alkoholist, så bemöts man ganska bra och med förstående. Om man säger att man inte vill dricka av forskning, medicinsk eller ideologiska skäl så blir det lite mindre sympati. Minst sympati får man om anger hedonistiska skäl, det vill säga att man inte tycker om doften eller smaken av alkohol. Då bemöts man av ’välvilliga’ personer som ska försöka få en att smaka på samtliga alkoholhaltiga drycker i pubens eller Systembolagets sortiment.
▶ Maria Nensen: Ska man ha bjudning hemma blir det lättare om man gör sin egen bar med alkoholfria drycker så får gästerna smaka på något gott som inte skadar. Går man bort på fest så kan man ta med alkoholfria alternativ.
▶ Ylva Sandin: Ibland tänker jag att jag får stå ut för att jag vill vara med i ett sammanhang där det serveras alkohol. Jag har inte alltid ställt upp för mina barn, utan tagit med dem på fester med alkohol, som de inte alltid uppskattat. Det är ur den synvinkeln som jag känner att jag borde, skulle kunna, ta upp alkoholen, det vill säga om man ska fira med barn. Och då inte på själva festen utan tidigare. För på själva festen är det andra än jag som tar upp alkoholtraditionen just då.
Är med i ett folkdanslag som inte tillhör nykterhetsrörelsen – ibland är jag med och sjunger snapsvisor (sjunga är ju roligt) och ibland står det mig upp i halsen, med att lova vinet, (tack och lov är deras supvisor rumsrena på andra sätt) och jag blir sur och tappar bort festkänslan och klämmer sedan i med kaffelåten och andra midsommarlåtar om jag hunnit få upp humöret tills dess.
Det är inte alltid jag orkar skämta om det. Så visst blir man åsidosatt. Visst känner man sig utanför, och ställer sig utanför eftersom man till exempel på spelning är där för musiken och inte för vad som finns att dricka. Jag har vid något tillfälle blivit lite trött, besviken och typ ’avundsjuk’ när man har pysslat och fixat med alkoholdrinken och den alkoholfria är något trist i värsta fall apelsinjuice. Det är ett tag sen det kändes nytt och fräscht.
▶ Nina Svensson: Jag är rätt noga med att inte prata alkohol. Om de inte frågar. Av flera skäl, men delvis för att jag tycker att mitt ställningstagande verkar påverka andra ganska mycket ändå och mer om jag inte pratar med dem om deras drickande. Respekt föder respekt liksom. De blir nyfikna och frågar.
▶ Esbjörn Hörnberg: Det har varit ömsom vin ömsom vatten. Som ende nykterist bland killarna på tekniska gymnasiet blev jag trots allt aldrig trugad att dricka. De tyckte det var rätt bra att ha någon som ’tog hand om dem’ under skolresor i Sverige och till Italien.
På socialhögskolan ville två klasskamrater att jag tillsammans med dem skulle skriva en uppsats om mellanölets historia. Jag tackade efter visst betänkande ja, och det blev enligt lärarna den första alkoholpolitiska rapporten på skolan.
Efter att ha umgåtts några år med ett par som vi träffade genom arbetet frågade de ’Hur blir man medlem hos er?’ Och efter det upptäckte mannen i familjen hur ofta alkohol förekom i olika sociala sammanhang. De är fortfarande medlemmar.
Jag är säker på att man i den vidgade bekantskapskretsen undviker att bjuda oss till olika tillställningar där alkohol har en framträdande roll, exempelvis kräftskivor.
▶ Björn Larsson: Alkoholfria alternativ tas med, så att det räcker till att bjuda. Se till att ha roligt och släpp loss nykter. På den tiden som jag spelade rugby bröt jag ganska mycket med den alkoholkultur som fanns genom att fira segrar och sörja förluster nykter. Efter ett tag var det helt okej. Lyft gärna fördelarna med att vara nykter och skämta om nackdelarna.
▶ Monica Ståhl: Köp med goda alkoholfria drycker och ha smaktest.
▶ Rose-Marie Byström: Jag håller inga moralpredikningar, men brukar slänga in något argument där de passar i sitt sammanhang utifrån samtalsämne.
Barn och säkerhet: Jag skulle aldrig förlåta mig själv om det hände mina barn något på grund av av bristande uppmärksamhet/handlingsförmåga för att jag druckit alkohol. Att exempelvis närsomhelst på dygnet kunna köra bil kan vara skillnaden mellan liv och död.
Cancer: Tänk att så få personer känner till att alkohol är den största riskfaktorn näst rökning till att få cancer!
Våld och psykisk ohälsa: Det pratas för lite om alkoholens inverkan i samhället…Visste du att..? och så vidare.
Det finns en mängd olika tillfällen att slänga in drogpolitiska och hälsomässiga argument i olika typer av samtal. Jag har märkt hur många hajar till och reagerar. Ibland blir det bara tyst och ibland kan det bli ytterligare frågor och diskussion.
▶ Margareta Jacobsen: Hos mig blir det ingen alkohol när vi träffas, men jag diskuterar inte heller andra människors alkoholvanor. Men man kan ju diskutera alkoholpolitiska frågor och det kan leda till eftertanke.
▶ Rolf Bromme: Jag bjuder aldrig på alkohol hemma! Inte ens när någon har med sig en vinflaska och överlämnar den. Brukar inte vara bra att ta upp en diskussion när det är fest. Men när man är ensam med en eller ett par vänner kan det gå för sig. Men det gäller att föra samtalet på ett positivt och förstående sätt. Kasta inte hårda argument på en vän. Men låt det bli ett sätt att upptäcka hur bra det är med nykterhet.”
▶ Anita van den Bosch: Jag berättar att jag är nykterist, och vad andra gör är upp till dem. I slutet av festerna får jag hålla igång själv, vilket märks i alkoholdimmorna. Det drar ner konsumtionen vid nästa tillfälle. Att få vakna pigg och glad smittar också av sig! Behövs inga ord, räcker med att vara sig själv.
Källa: Accent ställde frågan till medlemmarna i Facebookgruppen IOGT-NTO medlem om hur de brukar göra.