Gårdsförsäljning

IOGT-NTO med i utredning om gårdsförsäljning

Irma Kilim, drogpolitisk chef på IOGT-NTO, har utsetts av regeringen att ingå som expert i utredningen om gårdsförsäljning.

IOGT-NTO har av av regeringskansliet erbjudits att nominera en person till utredningen. I går kom beskedet att Irma Kilim, drogpolitisk chef på IOGT-NTO, förordnats att ingå som expert i utredningen.

– Det är kul och stort för oss att IOGT-NTO får delta i utredningen. Vi blev lite förvånade eftersom vi i ett tidigt skede fick indikation att varken civilsamhälles eller intresseorganisationer skulle ingå, säger Irma Kilim.

Men intresseorganisationer är det gott om, åtminstone från sidan med ekonomiska intressen i gårdsförsäljning: Visita (branschorganisation för besöksnäringen), Lantbrukarnas riksförbund, ölproducenter och vinproducenter finns representerade. 

Förutom producenternas och IOGT-NTO:s representanter ingår tre sakkunniga, experter på EU-rätt, en representant från vardera Konkurrensverket, Systembolaget, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, och Folkhälsomyndigheten. Inklusive utredaren Elisabeth Nilsson består gruppen av 15 personer.

– Det blir väldigt viktigt att bevaka folkhälsoperspektivet när expertgruppen är så industritung, säger Irma Kilim.

Mer från Accent