Alkoholskatt

Höjd skatt på alkohol 2023

Regeringen och samarbetspartierna föreslår att alkoholskatterna höjs från 2023. IOGT-NTO välkomnar förslaget.

I budgetpropositionen för 2021, som kommer nästa vecka, aviseras en höjning av skatterna på alkohol och tobak från 2023. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande. Förslaget är en del av en överenskommelse med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är välkommet, även om det är onödigt länge att vänta till 2023. Alkoholskatten har inte höjts sedan 2017 så det är verkligen dags, säger Irma Kilim, drogpolitisk chef på IOGT-NTO.

Att alkoholskatten höjs tycker finansministern är rimligt.

– Alkoholskatten är ju inte indexerad alls, så höjer man inte den så urholkas den skatten och vi har ju inte lägre ambitioner nu för folkhälsan, säger finansministern Magdalena Andersson (S) till TT i en intervju publicerad i Svenska Dagbladet.

Det är ett resonemang som IOGT-NTO håller med om.

– Även om det handlar om en väldigt måttlig höjning. Jämfört med 1995 har priset på alkohol sjunkit, säger Irma Kilim.

”I en tid då sjukvården går på knäna kan höjd alkoholskatt vara ett sätt att förebygga alkoholskador.”

Irma Kilim

Fram till 1998 var alkoholskatten indexerad och höjdes automatiskt med stigande konsumentprisindex för att säkerställa att realpriset inte sjönk. Forskning visar att priset är den faktor som påverkar konsumtionen allra mest. 

– I en tid då sjukvården går på knäna kan höjd alkoholskatt vara ett sätt att avlasta sjukvården genom att förebygga att fler behöver vård för alkoholskador, säger Irma Kilim.  

Sveriges vinleverantörer är däremot inte nöjda med förslaget.

– Att regeringen återigen planerar att höja alkoholskatten är både förvånande och olyckligt. Vi vet att höjningar av alkoholskatten sällan får den avsedda effekten. Istället för att generera mer pengar till statskassan tenderar införsel och smuggling att öka, säger Anna De Geer, vd på SVL, i ett pressmeddelande.

Det håller inte Irma Kilim med om.

– Skatten höjdes ju 2014, 2015 och 2017, men både gränshandeln och konsumtionen har minskat under den perioden, säger hon.

De ökade intäkterna ska finansiera en ökad satsning på försvaret. 

– Den planerade höjningen är en bit på vägen, men med en indexering av skatterna skulle framtida intäkter kunna användas för att stärka sjukvården, säger Irma Kilim

Mer från Accent