Fylleturism

Happy hour-stopp på populära turistöar

Nu införs happy hour-förbud på turistöar som Ibiza och Mallorca. ”Lokalbefolkningen är trött på fylleturismen”, säger Maria Bergqvist, nätverket Schyst resande.

Myndigheterna på den spanska ögruppen Balearerna, som innefattar resmål kända för sin partyprofil, som Mallorca och Ibiza, har tröttnat på berusade turister.

Därför stoppar man nu erbjudanden som happy hour, reklam som syftar till att uppmuntra alkoholkonsumtion på turistanläggningar, förbetalda pubrundor och partybåtar. Dessutom förbjuds butiker att sälja alkohol nattetid. Att bryta mot reglerna kan leda till höga böter. 

– Jag tycker att det är förståeligt, säger Maria Bergqvist, nätverket Schyst resande, där IOGT-NTO är medlem. 

– På många av de här platserna är det som om man har studentskiva natt efter natt. Lokalbefolkningen kan känna sig hotade i sina egna kvarter. Det är konstant party och de får uppleva alla negativa aspekter av det. Många har förändrat synen på vad som är okej, och nu sätter man ner foten, fortsätter hon.

Lagändringarna berör inte hela ögruppen, utan tre platser där turistfyllan skapat störst problem; Playa de Palma, Magaluf och Sant Antoni de Portmany.

–Jag tycker att det är positivt att dessa regler utökas i Medelhavsområdet. Man vet att turisterna uppskattar partyt och alkoholen, men orterna ser att de får turister ändå, säger Maria Bergqvist, och fortsätter:

– I utvecklingsländer som vill utöka sin turism är det svårare, där minskar regleringarna för alkohol eftersom de tror att det ska öka turismen, säger hon.

Lokala företag som bryter mot den nya lagen kan få böta upp till 600 000 euro, motsvarande sex miljoner kronor. Myndigheterna uppger att det är den första lagen i Europa där man inför restriktioner för marknadsföring och försäljning av alkohol i särskilda turistzoner, rapporterar BBC. Mindre brott kan ge avvisning och böter på mellan 10 000 och 60 000 kronor.

Maria Bergqvist. Foto: Nathalie C. Andersson

Maria Bergqvist berättar att hon läst en artikel  i en svensk kvällstidning där en orolig 18-åring berättade hur hennes studentresa var hotad på grund av de nya reglerna på de spanska öarna.

– Det var ett intressant perspektiv, att vi som turister ser det som vår rättighet att åka till ett annat land och bete oss hur som helst. Vi måste inse att vi är gäster i andra människors vardag. 

Hon jämför med sin egen hemstad Stockholm, där man inte heller får dricka i parker eller gå runt med flaskor hur som helst på stan.

– Saker vi tycker är naturligt här, införs nu även där, på turistorterna. Det är bara positivt. Någon ska städa upp de där flaskorna efter ett full moon-party, sjukhusen ska ta hand om de som kört mopeder berusade, polisen ska ta hand om alla som bråkar – det är en stor belastning på samhällena när turister dricker för mycket och inte kan ta hand om sig själva.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer