Alkohol

Fylla eller vardagsdrickande – vilket är farligast?

Att fylleri är farligt blir uppenbart om man besöker en akutmottagning en fredagskväll, men hur farligt är det jämfört med att dricka lite varje dag? Den frågan ställer sig austraiensiska nyhetsprogrammet abc.net.

ABC.net besvarar frågan med ett citat: ”the French kill their livers and the Finns kill their lovers”.

– I Frankrike är det inte ovanligt att, särskilt män, kommer in på en bar och beställer en kopp kaffe och en konjak eller whisky, och sedan fyller de på under dagen. De är aldrig berusade, men den fysiska påfrestningen är inte försumbar, säger Alex Wodak, emeritus konsult vid Alcohol and Drug Service på St Vincent’s Hospital i Sydney, till abc.net.

I norra Europa är det ett ovanligt beteende.

– Däremot är det vanligare att dricka två tredjedelar av en spritflaska, sätta eld på en fotbollsarena, slå sönder ett tåg eller misshandla sin fru eller någon man ogillar utseendet på, säger han.

I flera decennier har uppfattningen att måttlig alkoholkonsumtion är nyttig florerat. Den första studien kom 1979 och var gjord av Archie Cochrane och medarbetare och har sedan stötts av flera. Senare har man kunnat visa på att studierna inte klarat av att hålla gruppen som inte dricker fri från personer som inte dricker av hälsoskäl, antingen på grund av tidigare drickande eller på grund av någon sjukdom som hindrar dem från att dricka. Att de som inte dricker drabbas av hjärtsjukdom i större utsträckning beror inte, som man först trodde på att de inte dricker alkohol, utan på andra hälsoskäl.

– Förhållandet mellan hur mycket man dricker och hur stora skador man får är olika för olika skador, säger Alex Wodak.

Enligt Alex Wodak är sambandet i vissa fall linjärt vilket betyder att om man dubblar sin alkoholkonsumtion så dubblerar man risken att skadas. I andra fall, särskilt för hjärt- och leversjukdomar, så medför en dubblering av konsumtionen en mycket högre risk att drabbas.

Dessutom ökar risken för cancer i munnen, tarmarna, levern, prostata och bröst. Även hjärnan utsätts för påfrestningar.

ABC.net har också talat med professor Steve Allsop, chef för the National Drug Research Institute vid Curtin University. Han håller med om att båda sätten att dricka skadliga, men på olika sätt.

– Och om du frågar folk på gatan vad som bekymrar dem mest med alkohol så kommer de flesta att svara rattfylleri, oljud, våldsrisk, störd sömn, att känna sig otrygg en fredagskväll. Problem som kommer av berusning snarare än tungt regelbundet drickande, säger Steve Allsop.

Mer från Accent