Alkoholskatt

Fler dödsfall efter sänkt skatt

Drygt 2 000 dödsfall kan härledas till sänkta alkoholskatter de senaste sju åren i England. Det visar en ny studie.

Sänkt alkoholskatt har lett till nära 2 000 dödsfall och mer än 100 000 brott i England sedan 2012 enligt ny forskning, rapporterar den brittiska tidningen the Independent.

Effekterna av de sänkta skatterna kan leda till att 9 000 personer dör under en tjugoårsperiod förutspår experter. Studien visar även att skattesänkningen lett till att 61 000 personer förts till sjukhus för olika åkommor.

Fram till i början har februari var Said Javid finansminister i Storbritannien. Han har tidigare övervägt att höja alkoholskatten, något forskare säger skulle kunna rädda tusentals liv. Men landets premiärminister Boris Johnson har istället lovat att använda sin vetorätt mot alla så kallade ”syndskatter” – inklusive de som rör alkohol.

Instititet för alkoholstudier som beställt undersökningen från universitetet i Sheffield, säger att skattehöjningar på alkohol inte bara skulle rädda tusentals liv, utan även skulle minska bördan på offentliga tjänster och spara miljontals pund.

Sedan 2012 har skatten på öl, cider, och sprit sänkts i England, medan endast skatten på vin har höjts markant.

Under 2008 infördes ett system i landet där man ökade skatten med två procent över inflationen varje år på alkohol. Men det initiativet skrotades 2013. Sedan dess har regeringen minskat avgifterna på alkohol, vilket gjort att butiksköpt alkohol kostar mindre nu än på 30 år.

– På grund av det komplexa förhållandet mellan alkohol och hälsa kommer effekterna av den statliga tullpolitiken sedan 2012 att fortsätta att märkas av under många år framöver, med så många som 9 000 fler dödsfall fram till 2032, säger Colin Angus, en av forskarna bakom studien, till the Independent.

Forskarlaget fann också att de personer som drabbats hårdast av skattesänkningarna på alkohol är de som lever i de mest utsatta delarna av samhället. Forskarna menar att den billiga alkoholen sannolikt ökat ojämlikheten vad gäller hälsa mellan de minst och mest välmående i England.

Mer från Accent