Alkohol bidrar i hög grad till sjukdom och för tidig död i hela världen. Den drabbar dessutom ojämlikt. Personer med fler genomförda utbildningsår löper mindre risk att bli beroende av alkohol. Främst verkar det bero på dryckesvanorna.
Personer med längre utbildning dricker inte mindre än andra, men dricker oftare alkohol till måltider, mindre starksprit och öl, och mer sällan så mycket att de blir berusade eller drabbas av minnesförlust. Det visar en studie publicerad i Molecular Psychiatry.
Forskare från National Institutes of Health i USA, använde data från 780 000 personer och kunde visa att 3,5 års extra studier halverade risken att bli alkoholberoende.
Hur det kommer sig att individernas konsumtionsmönster påverkas av utbildning ger inte studien svar på. Forskarna påpekar också att studien är gjord i engelsktalande länder och att effekten av utbildning inte behöver vara densamma i andra delar av världen.
En ny kanadensisk studie kommer fram till liknande slutsatser. Det är känt sedan tidigare att personer med lägre socio-ekonomisk status drabbas hårdare av alkoholskador, även om de dricker lika mycket, eller till och med mindre, än personer med högre socio-ekonomisk status.
I den nya studien, publicerad i The Lancet, visar forskarna att en stor del av förklaringen är skillnaden i dryckesmönster. Mellan 15 och 30 procent av skillnaden kan förklaras av att större mängd alkohol konsumeras vid varje dryckestillfälle och en högre frekvens av berusnings-drickande.