Australien

Strategi skulle minska drickandet – trots det ökar alkoholskadorna

När halva tiden gått för Australiens alkoholstrategi så lyser resultaten med sin frånvaro, menar kritiker.

Australiens strategi för att minska alkoholkonsumtionen, som sträcker sig mellan 2019 och 2028, har hittills misslyckats. Det skriver nätverket Alcohol Change Australia.

Nätverket har sammanställt en rapport om hur alkoholskadorna utvecklats sedan strategin infördes och ser ingen minskning av alkoholkonsumtionen och ingen minskning av alkoholrelaterade trafikolyckor, bland annat.

Målet för strategin var att via olika kampanjer minska skadligt alkoholbruk med 10 procent. När halva tiden för strategin passerat har antalet personer som dött av alkoholskador ökat, enligt en rapport från Alcohol Change Australia. 2022 dog 1 742 personer i Australien till följd av alkohol.

– Den här rapporten borde vara en väckarklocka och visar på ett akut behov av ordentliga åtgärder mot alkoholskadorna som drabbar australiska individer, familjer och samhällen, säger Hannah Price på Alcohol Change Australia.

Även antalet personer som behövt läggas in på sjukhus av alkoholrelaterade orsaker har ökat sedan 2020. Andelen australier som fått utstå fysiska eller verbala angrepp från alkoholpåverkade personer har inte heller minskat.

– Vi behöver en ny politik som prioriterar folkhälsan, säger Hannah Price.

Alcohol Change Australia efterfrågar begränsningar av alkoholreklam, insatser mot allt för billig alkohol, upplysningskampanjer om alkoholens skador, initiativ för alkoholfria graviditeter och att folkhälsopolitiken utformas utan alkoholindustrins påverkan.

Mer från Accent