Australien

Australien: Äldre dricker mer, unga mindre

Australiensare som är över 50 år har ökat berusningsdrickandet. Och fler medelålders kvinnor än unga dricker riskabla mängder alkohol.

Unga tenderar att dricka allt mindre – inte bara i Sverige utan i hela den del av världen där alkohol konsumeras i stora mängder: Europa, USA och Australien.

För äldre gäller dock motsatsen, och för första gången någonsin är det fler australienska kvinnor i 50-årsåldern som dricker riskabla mängder alkohol än unga kvinnor mellan 18 och 24. Det rapporterar The Age.

Föräldrar och far- och morföräldrar har tagit med sina vanor upp i åldern och både dricker, röker och använder andra droger i större utsträckning än de australienska ungdomarna.

Siffrorna kommer från The National Drug Strategy Household Survey som släpptes i går. Enkäten har besvarats av 24 000 personer under andra halvan av 2016.

Rapporten visar på stora hälsoskillnader beroende på bostadsort och ekonomisk situation.

Men den visar också att unga, mellan 12 och 24, avstår från tobak, alkohol och illegala droger i större utsträckning än tidigare. De som inte avstår helt börjar senare och konsumerar dessutom mindre mängder än tidigare.

För personer över 40 är inte tendensen lika positiv; de använder mer narkotika än 2013. Och personer över 50 har ökat berusningsdrickandet.

Enligt professor Steve Allsop vid Curtin University National Drug Research kan den häga narkotikaanvändningen bland 40-åringar vara ett resultat av en narkotikatopp i slutet av 90-talet.

– De som var runt tjugo då är i 40-årsåldern nu, säger han till The Age.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer