Anhörigveckan

”Anhöriga behöver kunskap och gemenskap”

Viktigt att anhöriga till beroendesjuka uppmärksammas tycker Marie Hillner, Familjekällan.

Den 6 oktober har utsetts till den nationella Anhörigdagen – men hela veckan vigs till att uppmärksamma anhöriga runt om i landet. För fem år sedan startade Marie Hillner i IOGT-NTO:s regi Familjekällan i Falun, ett samtalsforum för personer med anhörigproblematik.

– Jag tycker att det är viktigt att de anhöriga uppmärksammas. Det är en grupp som inte låter och hörs så mycket, men som också blir lidande. Man pratar ofta om missbrukare och de som är beroende, men det är så många fler som är drabbade och lider i tysthet och den målgruppen ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Familjekällan arbetar därför med att öka kunskapen om hur anhöriga påverkas av en närståendes drickande. Det handlar om att lära sig hantera det faktum att de kanske under många år stängt av sina egna behov, och tappat bort sig själva när de har försökt hjälpa den beroende att överleva. 

– Det är inte ovanligt att när den som missbrukar väl får hjälp börjar den anhöriga undra varför den inte mår bra när den missbrukande får hjälp. Saker sköljer över en och det blir ett slags uppvaknande, så det är viktigt att man då kan förstå hur man som närstående kan drabbas.  

Marie Hillner menar att folkbildning är väldigt viktig i frågor om anhörigproblematik. 

– Det finns mycket skam, skuld, självkänsla och psykisk ohälsa. Det är ett väldigt komplext problem och mycket trauma i det också bakåt i tiden, så Familjekällan är viktig eftersom det dels är en källa till kunskap, men också en gemenskap. 

Familjekällan arrangerar föreläsningar och träffar för sorgbearbetning.

– Vi informerar och utbildar människor och erbjuder en mötesplats där människor kan möta varandra och knyta kontakter. Och se att de inte är ensamma och att det finns andra som har liknande problem. 

Det är en kamp att bli nykter och drogfri, och det är inte lätt att leva med någon som är beroende. Men det är inte heller lätt att leva med någon som är medberoende säger Marie Hillner.

– Missbruket skapar en personlighetsförändring, och när man slutar kanske det heller inte leder till att man förändras tillbaka till den person som man var innan, utan man kanske blir någon helt annan. För kärlekspar kan de leda till att kärleken tar slut och man kanske ändrar värderingar eller attityder. 

Marie Hillner vill bredda begreppet anhöriga då vi alla är anhöriga till någon på ett eller annat sätt.

– Människor kan vara sjuka på olika sätt, och vid olika tidpunkter i livet behöver vi alla hjälp med stöttning på olika sätt. Jag tycker att det är viktigt att vi på Anhörigdagen uppmärksammar dem som vänder ut och in på sig själva för att få en annan människa att må lite bättre. 

Hon vill också att man som anhörig ska känna att man har rätt att bli arg, trött och frustrerad även om ens närstående är sjuk.  

– Problemet när man ”hjälper ihjäl sig”, oavsett vad det är för sjukdom man får ta hand om, är att man glömmer sig själv sig själv. Det är vanligt att känna skuldkänslor när man är arg på någon som är sjuk, men ilskan är kanske berättigad. Även om man såklart har en annan tolerans mot något som är sjuk får man inte förringa sig själv och sina känslor. Sedan kan man inte förvänta sig någon förståelse från en missbrukare, men jag råder alltid de anhöriga att prata med någon annan, säger Marie Hillner. 

Nästa föreläsning hålls den 26 oktober och det går att följa föreläsningen från Familjekällans Facebooksida. 

Mer från Accent