Europa

Alkoholstopp i Bryssel och Tallinn

Grönt ljus för alkoholrestriktioner på huvudgator i två europeiska huvudstäder. Både Bryssel och Tallin inför omfattande alkoholförbud.

Efter otaliga klagomål valde Bryssels kommunfullmäktige nyligen att godkänna ett alkoholförbund i en central zon för fotgängare, rapporterar The Brussels Times.

Den som ertappas med att konsumera alkoholhaltiga drycker på gågator som Boulevard Anspach och Place Fontanais, med angränsande gator, kommer att få flaskan beslagtagen och kan få böter på upp till 350 euro, motsvarande drygt 3 500 svenska kronor.

Invånare i området har länge klagat på oljud, vandalism och säkerhetsproblem. Men inne på restauranger och baranläggningar är det fortfarande tillåtet att förtära alkohol. Dessutom kommer förbudet att pausas vid stora sport- eller kulturevenemang i centrum.

Under första helgen med den nya lagen bötfälldes 95 personer i centrala Bryssel. De flesta bötfälldes under fredag eller lördag kväll. Extra polispatruller hade satts in för att se till att lagen efterlevdes och varningsskyltar hade satts upp i förebyggande syfte. Det rapporterar Brussels times.

I Tallin kan alkoholförsäljningen i barer, på pubar och restauranger komma att sluta klockan 02.00 på vardagar och 03.00 på helger. Kommunfullmäktige i staden har godkänt en sådan begränsning från och med juni månad, rapporterar Baltic News Service och ERR, public service i Estland.

Förudet hävs under högtider som nyårsafton och Janiöö, estnisk midsommar. De nya restriktionerna måste dock godkännas i ytterligare en instans innan allt är helt klart.

Nykterhetsrörelsen, Estonian Temperance Union, har hyllat förslaget och säger att det är en välbeprövad metod för att minska överdriven alkoholkonsumtion och dess konsekvenser.

Däremot säger den estniska handelskammaren att begränsningarna är orättfärdigade, oproportionerliga, och kommer att skapa en orättvis behandling av olika typer av företag.

Sedan tidigare har Rom infört liknande lagar, där man förbjudit alkoholkonsumtion på gatorna mellan klockan 22 och 07 för att komma till rätta med turistdrickandet, specifikt under sommarmånaderna.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer