Fotboll och alkohol

Alkoholiserade pappor förenar polska landslagsspelare

Flera av spelarna i det polska EM-landslaget har vuxit upp med frånvarande, alkoholiserade fäder. Spelaren Krzysztof Maczynski vill nu vara en förebild och visa vad man kan uppnå genom ett annat sätt att leva.

Mer än en tredjedel av spelarna i startelvan är söner till alkoholister. Det skriver Erik Niva i en krönika i Aftonbladet.

Han skriver om Jakub Błaszczykowski som tolv år gammal fick se sin mamma dö efter att ha blivit knivhuggen av hans pappa och nu publicerat sin självbiografi, Arkadiusz Milik vars pappa dog av alkohol när Arkadisz bara var sex år, och Kamil Glik vars far oftast var borta och arbetade i gruvor på annan ort, men som var full och aggressiv när han var hemma och dog när Kamil var 19.

Krzysztof Maczynskis pappa övergav familjen med fyra barn. Utan hjälp av släktingar hade de inte klarat sig.

Jakub Błaszczykowski frågar sig vad alkoholen gjort med Polen.

Erik Niva beskriver ett Polen där både nazistiska och kommunistiska ockupanter använt vodkan för att hålla befolkningen i schack och hur de fria marknadskrafterna sedan lyckades få skatten på vodka sänkt varpå alkoholkonsumtionen på tio år steg med trettio procent.

Krzysztof Maczynski vill nu vara en förebild för sina småsyskon och hela deras generation och visa vad man kan uppnå genom ett annat sätt att leva.

Mer från Accent