Alkoholnormen

Alkoholhets på brittiska arbetsplatser

Var femte britt känner sig tvingad av sin chef att dricka alkohol.

Det visar en undersökning med 3 000 personer gjord av UK Addiction Treatment Group. I enkäten uppger var femte intervjuad sig vara pressad av sin chef att dricka alkohol vid sociala tillställningar med anknytning till arbetet – för att passa in och bygga relationer. Det rapporterar Mail Online.

Fler män än kvinnor känner sig enligt undersökningen pressade att dricka. Åldern har också betydelse. Var tredje person mellan 25 och 30 år sade sig vara utsatta för press, jämfört med var tionde i åldern 50–59. Varannan 18-åring sade sig uppmanade av sin chef att dricka.

Att dricka på jobbet verkar vanligast i London, där var tredje kände sig tvingad, jämfört med var femte i Yorkshire och East Midlands. Oavsett arbetsplatsens alkoholkultur sade sig var tredje inte ha något stöd att vänta från jobbet om de skulle utveckla alkoholberoende.

Resultatet innebär att sju miljoner brittiska arbetstagare dricker på jobbet, utan att själva aktivt vilja eller välja det. Undersökningen presenterades bara en månad efter att de brittiska myndigheterna rapporterat data om att alkoholrelaterade dödsfall nått ”all time-high” i Storbritannien 2021.

Mer från Accent