Ny undersökning

Alkohol oviktigt för 7 av 10

Försäljningen ökar kring jul och nyår, men två av tre tycker inte att det är viktigt att dricka alkohol under jul.

Drygt två av tre svenskar, 68 procent, tycker att det är oviktigt att det serveras alkohol under julen. Minst viktigt tycker kvinnor att det är. Ganska många, 14 procent, anser att julfirandet skulle bättre om det dracks mindre. De flesta, 64 procent, anser att det skulle bli lika bra. Det visar en färsk undersökning från Systembolagets dotterbolag IQ.

Var tredje man, 33 procent, tycker dock att det är viktigt med alkohol under julen, jämfört med 14 procent av kvinnorna. Endast 6 procent av männen tycker det är väldigt viktigt och av kvinnorna tycker bara 1 enda procent att alkohol är väldigt viktigt.

– Jag blev överraskad av att det var så många som tyckte att alkohol var oviktigt. Det är inte den gängse bilden man har, men det är en myt att alkohol är viktigt vid julfirandet, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Han tror att många serverar alkohol utan eftertanke.

– Man kan kanske oreflekterat har alkohol som en central del av julfirandet, men man ska inte ta gamla vanor för givna. Fråga dig själv varför du ska dricka. Och om du väljer att dricka så tjata inte på andra att de också ska dricka.

”Julen är annorlunda än andra högtider eftersom den har så stort fokus på barnen.

Mojtaba Ghodsi

Julen är också en speciell högtid.

– Julen är annorlunda än andra högtider eftersom den har så stort fokus på barnen. Då är det extra viktigt att du tänker efter eftersom barn är väldigt snabba på att uppfatta förändringar hos sina vuxna. De kan uppleva otrygghet om vuxna förändras och det vill nog ingen.

Han tror inte att alla vuxna förstår hur känsliga barn kan vara.

– Jag tror att de flesta föräldrar är ansvarsfulla och avstår eller dricker på ett annat sätt när barn är med, men jul firar vi ofta med många, och även andra vuxna kan behöva tänka till.

Firandet kan också dra ut på tiden.

– Just jul börjar vi fira tidigt, kanske redan till lunch och sedan ser vi Kalle Anka tillsammans och äter igen. Det kan bli långa sittningar och då kan det lätt bli för mycket alkohol om man inte tänker efter, säger Mojtaba Ghodsi.

Undersökningen visar också att närmare varannan svensk, 48 procent, har varit på ett julfirande där det druckits för mycket alkohol. Var sjätte, 17 procent, är orolig för att andra ska dricka för mycket. Mest oroar sig unga mellan 18 och 29 år. Drygt var fjärde, 28 procent, oroar sig inför kommande jul- och nyårshelger.

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av IQ under perioden 29–30 november 2022. Drygt 1 000 personer ingick i undersökningen.

Mer från Accent